
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto Red Velvet
- 100 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka kakao naturalnego, niesłodzonego
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 1 szczypta soli
- 140 g maślanki w temp. pokojowej
- 140 g oleju
- 1 jajko w temp. pokojowej
- ½ - 1 łyżeczka barwnika spożywczego, czerwonego
- 1 łyżka białego octu winnego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Warstwa sernikowa na zimno
- 3 łyżeczki żelatyny w proszku
- 5 łyżek wody
- 350 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
- 250 g sera mascarpone schłodzonego
- woda gorąca, do rozpuszczenia żelatyny
- 400 g jogurtu typu greckiego w temp. pokojowej
- 80 g cukru pudru
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
Biało-czerwony sernik Red Velvet
- 2 łyżki dżemu malinowego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 445.4 kcal / 1863.5 kJ
- Białko
- 7.9 g
- Tłuszcz
- 30.3 g
- Węglowodany
- 36.8 g
- Błonnik
- 0.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 11.7 g
- Sód
- 248.5 mg