
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Piernik
- 100 g oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 1 jajko, rozmiar L
- 150 g mleka w temp. pokojowej
- 10 g miodu płynnego
- 20 g powideł śliwkowych
- 10 g kakao naturalnego, niesłodzonego
- 160 g mąki pszennej
- 120 g cukru pudru plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 1 łyżeczka korzennej przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 g bakalii mieszanych (np. żurawiny, skórki pomarańczowej, posiekanych orzechów)
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 261.8 kcal / 1095.4 kJ
- Białko
- 3.8 g
- Tłuszcz
- 8.4 g
- Węglowodany
- 44.8 g
- Błonnik
- 1.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.7 g
- Sód
- 60.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Deser śliwka w czekoladzie
2 godz. 30 min
Piernik świąteczny
99 godz. 30 min
Świąteczny poncz
15 min
Świąteczny łosoś
35 min
Piernik z kawą zbożową
3 godz. 20 min
Pomarańczowe ciasto choinka
15 godz. 40 min
Pralinki z likierem migdałowym
1 godz.
Ciasteczka migdałowe
30 min
Sałatka z buraków z kozim serem i orzechami włoskimi (TM5)
15 min
Makaron z krewetkami w pomarańczowym sosie
45 min
Ciasto arbuz
6 godz.
Babka piernikowa z powidłami i polewą czekoladową
2 godz. 5 min