Burgery Kulfona
TM6 TM5

Burgery Kulfona

4.6 (18 ocen)

Składniki

Ciasto

  • 250 g mleka
  • 30 g masła
  • 30 g cukru
  • 25 g drożdży świeżych, pokruszonych
    lub 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g, patrz wskazówka)
  • 510 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-850, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 - 4 czarne oliwki, bez pestek, pokrojone w 5 mm plastry, do dekoracji
  • 4 pomidorki koktajlowe, przekrojone na pół, do dekoracji
  • 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania

Burgery

  • 100 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 30 g masła
  • 70 g bułki tartej
  • 70 g mleka
  • 450 - 500 g mięsa wołowego, mielonego, podzielonego na kawałki
  • ½ - 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka musztardy

Sos majonezowy

  • 300 g oleju
  • 1 jajko, w temp. pokojowej, sparzone wrzątkiem
  • 25 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 15 g ketchupu

Składanie burgerów

  • oliwa z oliwek, do smażenia
  • chipsy ziemniaczane, typu sticks (ok. 40 g), do podania (opcjonalnie)
  • 8 liści sałaty
  • 1 - 2 pomidory, pokrojone w plastry

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2485.4 kJ / 593.6 kcal
Białko
24.5 g
Węglowodany
65.8 g
Tłuszcz
26.6 g
Tłuszcz nasycony
7.3 g
Błonnik
3.8 g
Sód
666.9 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy