Burgery Kulfona

Burgery Kulfona

4.6 18 ocen
Przygotowanie 1 godz.
Czas całkowity 2 godz.
8 porcji

Składniki

Ciasto
  • mleka
    250 g
  • masła
    30 g
  • cukru
    30 g
  • drożdży świeżych pokruszonych
    25 g
    1 opakowanie suchych drożdży, (7-8 g, patrz wskazówka)
  • mąki pszennej chlebowej typu 650-850, plus dodatkowa ilość do oprószenia
    510 g
  • soli
    1 łyżeczka
  • czarne oliwki, bez pestek pokrojone w 5 mm plastry, do dekoracji
    3 - 4
  • pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, do dekoracji
    4
  • jajko roztrzepane, do posmarowania
    1
Burgery
  • cebuli przekrojonej na pół
    100 g
  • masła
    30 g
  • bułki tartej
    70 g
  • mleka
    70 g
  • mięsa wołowego, mielonego podzielonego na kawałki
    450 - 500 g
  • soli
    ½ - 1 łyżeczka
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¼ łyżeczki
  • musztardy
    1 łyżeczka
Sos majonezowy
  • oleju
    300 g
  • jajko w temp. pokojowej, sparzone wrzątkiem
    1
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    25 g
  • soli
    ½ łyżeczki
  • musztardy
    1 łyżeczka
  • ketchupu
    15 g
Składanie burgerów
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • chipsy ziemniaczane (opcjonalnie) typu sticks (ok. 40 g), do podania
  • liści sałaty
    8
  • pomidory pokrojone w plastry
    1 - 2

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 593.6 kcal / 2485.4 kJ
Białko 24.5 g
Tłuszcz 26.6 g
Węglowodany 65.8 g
Błonnik 3.8 g
Tłuszcz nasycony 7.3 g
Sód 666.9 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...