
Urządzenia i Akcesoria
Tsunami cake (tort czekoladowy ze spływającą polewą)
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 6 godz. 50 min
16 porcji
Składniki
Baza kremu czekoladowego
-
200 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao pokrojonej na kawałki
-
500 g śmietany, min. 30% tłuszczu
Biszkopt
-
8 jajek
-
240 g cukru
-
2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
220 g mąki pszennej tortowej
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)
-
2 szczypty soli
-
15 g kakao naturalnego, niesłodzonego
Poncz do nasączenia i dodatki
-
200 g espresso, zaparzonego ostudzonego
-
300 g owoców jagodowych, świeżych np. malin, jeżyn, borówek
Krem czekoladowy i złożenie ciasta
-
500 g sera mascarpone mocno schłodzonego, podzielonego na kawałki
-
50 g cukru pudru
Zielona glazura lustrzana
-
20 g żelatyny w proszku
-
40 g zimnej wody
-
300 g białej czekolady pokrojonej na kawałki
-
130 g wody w temp. pokojowej
-
260 g cukru
-
170 g mleka skondensowanego, słodzonego
-
1 - 2 łyżeczki barwnika spożywczego zielonego, w proszku
-
posypka cukrowa, kolorowa do dekoracji ciasta
Poziom trudności
zaawansowany
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
676.8 kcal /
2833.8 kJ
Białko
11.4 g
Tłuszcz
38.6 g
Węglowodany
71.6 g
Błonnik
1.2 g
Tłuszcz nasycony
24.4 g
Sód
141.1 mg