Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g migdałów, w płatkach
- 140 g cukru
- 20 g skórki z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek (albedo), pokrojonej na kawałki
- 150 g masła, pokrojonego na kawałki
- olej, do natłuszczenia
- 4 jajka
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 80 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (z ok. 2 szt.)
- cukier puder, do oprószenia
- 1 łyżka dżemu, dowolnego, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1126.1 kJ / 269.1 kcal
- Białko
- 6.1 g
- Węglowodany
- 21.9 g
- Tłuszcz
- 18.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 7 g
- Błonnik
- 2.3 g
- Sód
- 51.2 mg
Alternatywne przepisy
Solone zakręcone ziemniaki na patyku (TM6)
10min
Walentynkowe serduszka brownie
2h 50min
Świąteczne choinki brownie
2h 50min
Spaghetti z cukinii w śmietanowym sosie z boczkiem (TM6)
40 min
Ciastka „kwiatki” na patyku
2u. 5min
Angielskie ciasto z bakaliami i marcepanem (Simnel cake)
3h
Słodki kalendarz adwentowy
1 godz. 20 min
Jogurtowe galaretki wielkanocne
6 Std. 30 Min
Kawa mielona waniliowa
5min
Czekoladowe jajka z migdałami
3h 15min
Aljotta (maltańska zupa rybna)
45 min
Pikantne zakręcone ziemniaki na patyku (TM6)
10min