Owsianka korzenna z jabłkami
TM6 TM5

Owsianka korzenna z jabłkami

4.7 (700 ocen)

Składniki

  • 100 g orzechów, całych, mieszanych (np. laskowych, włoskich, nerkowca)
  • 400 g jabłek, obranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na 3 cm kawałki, plus 1 jabłko (ok. 150 g), ze skórką, do dekoracji
  • 20 g cukru trzcinowego, nierafinowanego (opcjonalnie)
  • ½ - ¾ łyżeczki cynamonu, mielonego, plus dodatkowa ilość do posypania
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
  • ½ łyżeczki kardamonu, mielonego (opcjonalnie)
  • 120 g płatków owsianych
  • 550 g mleka
    lub 550 g napoju owsianego
  • syrop klonowy, do dekoracji (opcjonalnie)
    lub miód, do dekoracji (opcjonalnie)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1449.2 kJ / 346.4 kcal
Białko
12.1 g
Węglowodany
42.2 g
Tłuszcz
16.4 g
Tłuszcz nasycony
4.1 g
Błonnik
7.1 g
Sód
120.1 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy