Owsianka korzenna z jabłkami

Owsianka korzenna z jabłkami

4.7 768 ocen
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 25 min
5 porcji

Składniki

  • 100 g orzechów, całych, mieszanych (np. laskowych, włoskich, nerkowca)
  • 400 g jabłek obranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na 3 cm kawałki, plus 1 jabłko (ok. 150 g), ze skórką, do dekoracji
  • 20 g cukru trzcinowego, nierafinowanego (opcjonalnie)
  • ½ - ¾ łyżeczki cynamonu, mielonego plus dodatkowa ilość do posypania
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
  • ½ łyżeczki kardamonu, mielonego (opcjonalnie)
  • 120 g płatków owsianych
  • 550 g mleka
    550 g napoju owsianego
  • syrop klonowy (opcjonalnie) do dekoracji
    miód, do dekoracji

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 346.4 kcal / 1449.2 kJ
Białko 12.1 g
Tłuszcz 16.4 g
Węglowodany 42.2 g
Błonnik 7.1 g
Tłuszcz nasycony 4.1 g
Sód 120.1 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...