
Urządzenia i Akcesoria
Owsianka korzenna z jabłkami
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 25 min
5 porcji
Składniki
-
100 g orzechów, całych, mieszanych (np. laskowych, włoskich, nerkowca)
-
400 g jabłek obranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na 3 cm kawałki, plus 1 jabłko (ok. 150 g), ze skórką, do dekoracji
-
20 g cukru trzcinowego, nierafinowanego (opcjonalnie)
-
½ - ¾ łyżeczki cynamonu, mielonego plus dodatkowa ilość do posypania
-
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej (opcjonalnie)
-
½ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
-
½ łyżeczki kardamonu, mielonego (opcjonalnie)
-
120 g płatków owsianych
-
550 g mleka
-
syrop klonowy (opcjonalnie) do dekoracji
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
346.4 kcal /
1449.2 kJ
Białko
12.1 g
Tłuszcz
16.4 g
Węglowodany
42.2 g
Błonnik
7.1 g
Tłuszcz nasycony
4.1 g
Sód
120.1 mg