Sałatka z kurczakiem i salsą verde

Sałatka z kurczakiem i salsą verde

4.1 63 oceny
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 40 min
4 porcje

Składniki

Salsa verde
  • 40 g zielonych oliwek, bez pestek
  • 10 - 20 g liści bazylii, świeżych
  • 10 - 20 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 1 łyżeczka kaparów, konserwowych
  • ½ ząbka czosnku (opcjonalnie)
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
Sałatka
  • 500 g wody
  • 600 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych w 1-2 cm paski
  • ½ - 1 łyżeczka majeranku, suszonego
  • ½ - 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 100 - 150 g mieszanki sałat
  • cytryna pokrojona w półplastry, do podania

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 243.8 kcal / 1020.5 kJ
Białko 33.5 g
Tłuszcz 10.8 g
Węglowodany 3.5 g
Błonnik 1.7 g
Tłuszcz nasycony 1.5 g
Sód 887.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...