Pilaw z dzikim ryżem i wieprzowiną

Pilaw z dzikim ryżem i wieprzowiną

3.3 29 ocen
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 1 godz. 10 min
4 porcje

Składniki

  • oleju rzepakowego
    20 g
  • ząbki czosnku
    2
  • wieprzowiny np. łopatki lub szynki, bez ścięgien, pokrojonej w 3 cm kostkę, osuszonej papierowym ręcznikiem
    500 g
  • papryki słodkiej, mielonej
    1 łyżeczka
  • marchewki pokrojonej na kawałki
    200 g
  • natki pietruszki, świeżej, tylko liście (ok. 2 pęczki), plus dodatkowa ilość do dekoracji
    30 g
  • cebuli pokrojonej w 3 mm półplastry
    250 g
  • dzikiego ryżu
    200 g
  • ryżu białego, długoziarnistego
    100 g
  • wody
    700 g
  • kminu rzymskiego, mielonego
    ¾ - 1 łyżeczka
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ½ - ¾ łyżeczki
  • soli
    1 ½ łyżeczki
  • koncentratu pomidorowego
    30 g
  • śliwek suszonych, bez pestek
    40 g
  • liści kolendry, świeżych plus dodatkowa ilość do dekoracji
    10 g
  • liści szałwii, świeżych
    5 g
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (opcjonalnie)
    5 - 10 g
  • masło do natłuszczenia pierścienia do potraw

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 605.5 kcal / 2535 kJ
Białko 35 g
Tłuszcz 17.3 g
Węglowodany 79.8 g
Błonnik 6.9 g
Tłuszcz nasycony 5 g
Sód 862.3 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...