Pilaw z dzikim ryżem i wieprzowiną

Pilaw z dzikim ryżem i wieprzowiną

3.3 29 ocen
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 1 godz. 10 min
4 porcje

Składniki

  • 20 g oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g wieprzowiny np. łopatki lub szynki, bez ścięgien, pokrojonej w 3 cm kostkę, osuszonej papierowym ręcznikiem
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • 200 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 30 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście (ok. 2 pęczki), plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 250 g cebuli pokrojonej w 3 mm półplastry
  • 200 g dzikiego ryżu
  • 100 g ryżu białego, długoziarnistego
  • 700 g wody
  • ¾ - 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
  • ½ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • 40 g śliwek suszonych, bez pestek
  • 10 g liści kolendry, świeżych plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 5 g liści szałwii, świeżych
  • 5 - 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (opcjonalnie)
  • masło do natłuszczenia pierścienia do potraw

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 862.3 mg
Białko 35 g
Kalorie 2535 kJ / 605.5 kcal
Tłuszcz 17.3 g
Błonnik 6.9 g
Tłuszcz nasycony 5 g
Węglowodany 79.8 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...