Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 20 g oleju rzepakowego
- 2 ząbki czosnku
- 500 g wieprzowiny, np. łopatki lub szynki, bez ścięgien, pokrojonej w 3 cm kostkę, osuszonej papierowym ręcznikiem
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- 200 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 30 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście (ok. 2 pęczki), plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 250 g cebuli, pokrojonej w 3 mm półplastry
- 200 g dzikiego ryżu
- 100 g ryżu białego, długoziarnistego
- 700 g wody
- ¾ - 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
- ½ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 ½ łyżeczki soli
- 30 g koncentratu pomidorowego
- 40 g śliwek suszonych, bez pestek
- 10 g liści kolendry, świeżych, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 5 g liści szałwii, świeżych
- 5 - 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (opcjonalnie)
- masło, do natłuszczenia pierścienia do potraw
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2535 kJ / 605.5 kcal
- Białko
- 35 g
- Węglowodany
- 79.8 g
- Tłuszcz
- 17.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 5 g
- Błonnik
- 6.9 g
- Sód
- 862.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pikantna zupa gyros z wieprzowiną
40min
Wolno gotowana wołowina z pieczarkami (z osłoną noża miksującego)
5 Std. 20 Min
Wolno gotowana łopatka wieprzowa (z osłoną noża miksującego)
4 Std. 20 Min
Ryż ze zrumienioną wołowiną i papryką
45min
Pilaw z wieprzowiną
50min
Czulent z warzywami korzeniowymi i wołowiną (z osłoną noża miksującego)
4 Std. 30 Min
Udka z kurczaka teriyaki (sous-vide, z osłoną noża miksującego)
2 Std.
Wieprzowina z pieczarkami w sosie własnym i surówka z kalafiora
45min
Gulasz wołowy z papryką
1 Std. 25 Min
Kurczak z kimchi i ryżem
35 Min
Gulasz wieprzowy
50min
Gulasz z łopatki wołowej i kopytka na parze
1 Std. 30 Min