Pilaw z dzikim ryżem i wieprzowiną
TM6

Pilaw z dzikim ryżem i wieprzowiną

3.4 (25 ocen)

Składniki

  • 20 g oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g wieprzowiny, np. łopatki lub szynki, bez ścięgien, pokrojonej w 3 cm kostkę, osuszonej papierowym ręcznikiem
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • 200 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 30 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście (ok. 2 pęczki), plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 250 g cebuli, pokrojonej w 3 mm półplastry
  • 200 g dzikiego ryżu
  • 100 g ryżu białego, długoziarnistego
  • 700 g wody
  • ¾ - 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
  • ½ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • 40 g śliwek suszonych, bez pestek
  • 10 g liści kolendry, świeżych, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 5 g liści szałwii, świeżych
  • 5 - 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (opcjonalnie)
  • masło, do natłuszczenia pierścienia do potraw

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2535 kJ / 605.5 kcal
Białko
35 g
Węglowodany
79.8 g
Tłuszcz
17.3 g
Tłuszcz nasycony
5 g
Błonnik
6.9 g
Sód
862.3 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy