Włoska zupa z kiełbasą i makaronem orzo

Włoska zupa z kiełbasą i makaronem orzo

4.4 200 ocen
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 35 min
4 porcje

Składniki

  • 25 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 200 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 300 - 400 g kiełbasy wieprzowej, surowej np. metki, bez skóry, pokrojonej na kawałki
    300 - 400 g kiełbasy wieprzowej, surowej, typu włoskiego, np. Salsiccia al Finocchio (patrz wskazówka), bez skóry, pokrojonej na kawałki
  • 2 łyżeczki ziół włoskich, mieszanych, suszonych
    2 łyżeczki mieszanych ziół, suszonych, (np. oregano, bazylii, rozmarynu i tymianku)
  • ½ łyżeczki suszonych płatków chili (opcjonalnie)
    ¼ - ½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
  • 100 - 160 g białego wina, wytrawnego
  • 3 gałązki natki pietruszki, świeżej tylko liście
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 180 g makaronu suchego, typu orzo
    180 g makaronu do zupy, suchego, drobnego
  • 600 - 700 g wody (patrz wskazówka)
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
    1 kostkę bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszoną
  • ½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 533 kcal / 2231 kJ
Białko 31 g
Tłuszcz 24 g
Węglowodany 43 g
Tłuszcz nasycony 8 g
Sód 1070 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...