Włoska zupa z kiełbasą i makaronem orzo

Włoska zupa z kiełbasą i makaronem orzo

4.4 192 oceny
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 35 min
4 porcje

Składniki

  • sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
    25 g
  • cebuli przekrojonej na pół
    200 g
  • ząbek czosnku
    1
  • oliwy z oliwek
    10 g
  • kiełbasy wieprzowej, surowej np. metki, bez skóry, pokrojonej na kawałki
    300 - 400 g
    300 - 400 g kiełbasy wieprzowej, surowej, typu włoskiego, np. Salsiccia al Finocchio (patrz wskazówka), bez skóry, pokrojonej na kawałki
  • ziół włoskich, mieszanych, suszonych
    2 łyżeczki
    2 łyżeczki mieszanych ziół, suszonych, (np. oregano, bazylii, rozmarynu i tymianku)
  • suszonych płatków chili (opcjonalnie)
    ½ łyżeczki
    ¼ - ½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
  • białego wina, wytrawnego
    100 - 160 g
  • natki pietruszki, świeżej tylko liście
    3 gałązki
  • krojonych pomidorów, z puszki
    400 g
  • makaronu suchego, typu orzo
    180 g
    180 g makaronu do zupy, suchego, drobnego
  • wody (patrz wskazówka)
    600 - 700 g
  • koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
    1 łyżeczka
    1 kostkę bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszoną
  • papryki ostrej, mielonej
    ½ łyżeczki
  • soli
    ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¼ łyżeczki

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 533 kcal / 2231 kJ
Białko 31 g
Tłuszcz 24 g
Węglowodany 43 g
Tłuszcz nasycony 8 g
Sód 1070 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...