Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 70 g cebuli, przekrojonej na pół
- 100 g czerwonych buraków, marynowanych, przekrojonych na pół, plus dodatkowo 2 łyżki zalewy (patrz wariant)
- 15 g kaparów, konserwowych, odsączonych z zalewy
- 500 g mięsa wołowego, mielonego, podzielonego na kawałki
- 4 żółtka
- 5 g szczypiorku, świeżego, posiekanego
- 1 płaska łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- olej, do smażenia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 894 kJ / 214 kcal
- Białko
- 31 g
- Węglowodany
- 4 g
- Tłuszcz
- 8 g
- Tłuszcz nasycony
- 3 g
- Błonnik
- 0.5 g
- Sód
- 623 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Greckie klopsiki (Kefthedes)
1h 30 min
Pieczone ziemniaki nadziewane indykiem i surówką z kapusty (kumpir)
1h 15 min
Udka z kurczaka teriyaki (sous-vide, z osłoną noża miksującego)
2h
Dorsz (sous-vide, z osłoną noża miksującego), risotto z burakiem i trawą cytrynową
2 Std. 10 Min
Hiszpańska tortilla z boczkiem i serem
50 Min
Wolno gotowana francuska zupa cebulowa (z osłoną noża miksującego)
5hod. 30min
Miniquiche'e z konfitowaną kaczką (z osłoną noża miksującego)
5 Std.
Meksykańska tostada z wołowiną
1 Std.
Groszek z jajkiem
1 Std.
Wołowina (sous-vide, z osłoną noża miksującego) z frytkami z batatów i sosem majonezowym
1h 30 min
Ciasto "trzy mleka" (Tres leches)
2h
Burgery z szarpaną wieprzowiną (z osłoną noża miksującego)
4 Std. 50 Min