Ziemniaki z fasolką, szynką i sosem berneńskim

Ziemniaki z fasolką, szynką i sosem berneńskim

4.5 220 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz.
6 porcji

Składniki

  • 700 g wody
  • 700 g ziemniaków, młodych nieobranych, dokładnie umytych, pokrojonych na kawałki
    700 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki
  • 500 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej bez twardych końcówek, przekrojonej na pół
    500 g żółtej fasolki szparagowej, świeżej, bez twardych końcówek, przekrojonej na pół
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 g masła pokrojonego na kawałki
  • 400 g szynki długodojrzewającej np. serrano, prosciutto
Sos berneński
  • 50 g wody
  • 3 żółtka
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 2 szczypty pieprzu białego, mielonego
  • 3 szczypty estragonu, suszonego

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Białko 23.3 g
Kalorie 2691.5 kJ / 643.2 kcal
Tłuszcz 52.7 g
Błonnik 2.7 g
Węglowodany 18.5 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...