Urządzenia i Akcesoria
Wolno gotowana zupa gulaszowa z cielęciny (z osłoną noża miksującego)
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 6 godz. 30 min
6 porcji
Składniki
-
50 g mąki pszennej
-
1 - 2 łyżeczki soli
-
¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
800 g cielęciny bez ścięgien i kości, pokrojonej na 2-3 cm kawałki
-
5 - 10 g kolendry, świeżej tylko liście
-
5 - 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
5 - 10 g bazylii, świeżej tylko liście
-
200 g kostek boczku
-
20 g oliwy z oliwek
-
500 g cebuli pokrojonej w 1 cm plastry
-
40 g brandy
-
200 - 400 g krojonych pomidorów, z puszki
-
50 g zielonej cebulki ze szczypiorkiem pokrojonej w plastry
-
15 - 20 g mieszanych ziół, świeżych tylko liście, np. majeranku, tymianku, mięty, bazylii
-
300 g bulionu mięsnego, płynnego (patrz wskazówka)
-
100 g czerwonego wina
-
6 miseczek z chleba (patrz wskazówka)
-
pieczywo do podania
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
1140 kcal /
4773 kJ
Białko
63 g
Tłuszcz
22.7 g
Węglowodany
169.8 g
Błonnik
14.2 g
Tłuszcz nasycony
2.7 g
Sód
1702 mg