Wersje kompatybilne
Wolno gotowana zupa gulaszowa z cielęciny (z osłoną noża miksującego)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 50 g mąki pszennej
- 1 - 2 łyżeczki soli
- ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 800 g cielęciny, bez ścięgien i kości, pokrojonej na 2-3 cm kawałki
- 5 - 10 g kolendry, świeżej, tylko liście
- 5 - 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 5 - 10 g bazylii, świeżej, tylko liście
- 200 g kostek boczku
- 20 g oliwy z oliwek
-
500
g cebuli, pokrojonej w 1 cm plastry
lub 500 g czerwonej cebuli, pokrojonej w 1 cm plastry -
40
g brandy
lub 40 g wódki - 200 - 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 50 g zielonej cebulki ze szczypiorkiem, pokrojonej w plastry
- 15 - 20 g mieszanych ziół, świeżych, tylko liście, np. majeranku, tymianku, mięty, bazylii
- 300 g bulionu mięsnego, płynnego (patrz wskazówka)
- 100 g czerwonego wina
- 6 miseczek z chleba (patrz wskazówka)
- pieczywo, do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 4773 kJ / 1140 kcal
- Białko
- 63 g
- Węglowodany
- 169.8 g
- Tłuszcz
- 22.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.7 g
- Błonnik
- 14.2 g
- Sód
- 1702 mg
Alternatywne przepisy
Wołowina po burgundzku; Ciasto cytrynowe z syropem cytrynowym
2u. 20min
Policzki wieprzowe (sous-vide) w czerwonym winie (z osłoną noża miksującego)
8 godz. 45 min
Policzki wołowe duszone w winie, purée z batatów i brokuły
2h
Kotlety jagnięce, purée ziemniaczane ze szpinakiem i sos miętowy
1h
Wolno gotowane koreańskie żeberka i fajitas (z osłoną noża miksującego)
4h 10min
Wolno gotowany wywar wołowy na mięsie i kościach (z osłoną noża miksującego)
3 Std. 50 Min
Wołowina (sous-vide, z osłoną noża miksującego) z frytkami z batatów i sosem majonezowym
1h 30min
Steki z polędwicy wołowej (sous-vide) z sosem berneńskim (z osłoną noża miksującego)
2u. 20min
Kurczak w sosie ostrygowym (sous-vide, z osłoną noża miksującego) z ryżem jaśminowym
2h 10min
Wolno gotowana wołowina z pieczarkami (z osłoną noża miksującego)
5h 20 min.
Wolno gotowane żeberka w sosie barbecue (z osłoną noża miksującego)
4h 25min
Wolno gotowana łopatka wieprzowa (z osłoną noża miksującego)
4h 20min