
Wersje kompatybilne
Filet z białej ryby (sous-vide) z pieczonymi warzywami (z osłoną noża miksującego)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 150 g korzenia selera pokrojonego na ok. 2 cm kawałki
- 150 g korzenia pietruszki pokrojonego w ok. 1 cm plastry
- 250 g marchewki pokrojonej na ok. 1 cm plastry
- 700 g ziemniaków pokrojonych na ok. 2 cm kawałki
- 25 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do skropienia
- 4 ząbki czosnku (2 pokrojone w 0,5 mm plastry, 2 przekrojone na pół)
- 1 łyżeczka suszonych płatków chili
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- 1 łyżeczka soli plus 4 szczypty do oprószenia ryby
- 4 filety z ryby o białym mięsie (ok. 150 g, 2 cm grubości każdy)
- 4 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego plus dodatkowa ilość do skropienia
- 4 gałązki rozmarynu, świeżego dł. ok. 15 cm
- 1400 - 1500 g wody
- 1 cytryna ekologiczna, pokrojona w ćwiartki
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 413.1 kcal / 1728.3 kJ
- Białko
- 38.5 g
- Tłuszcz
- 9.9 g
- Węglowodany
- 46 g
- Błonnik
- 8.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.1 g
- Sód
- 940.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ryba z sosem chimichurri, fasolką i ziemniakami; Warstwowy deser z chia
1 godz.
Ryba z fasolką szparagową, salsą verde i szafranowym pilawem; Mus cytrynowo-bazyliowy
55 min
Filety rybne z ziemniakami i szpinakiem w sosie śmietanowym
45 min
Dorsz (sous-vide, z osłoną noża miksującego), risotto z burakiem i trawą cytrynową
2 godz. 10 min
Łosoś z warzywami; Sos holenderski
40 min
Ziołowy filet z indyka z marchewką i fasolką oraz purée z ziemniaków i batatów
50 min
Filety z dorsza z masłem cytrusowym; Muffinki z czekoladą
1 godz.
Dorsz w papilotach z sosem z kopru włoskiego i z zielonym groszkiem
45 min
Cytrynowo-koperkowy łosoś z pieczonymi warzywami
45 min
Dorsz (sous-vide, z osłoną noża miksującego) z purée ziemniaczanym
1 godz. 50 min
Ryba z warzywami i purée z kalafiora
40 min
Łosoś na parze z sosem sojowo-imbirowym i ryżem
30 min