
Wersje kompatybilne
Pulpety z kalafiorowym ryżem, papryką i sosem curry
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Kalafiorowy ryż i pulpety
- 150 g różyczek kalafiora (patrz wskazówka)
- 1200 g wody
- 20 g oleju
- 2 łyżeczki soli
- 250 g ryżu parboiled
- 50 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 500 - 600 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
- 30 - 50 g bułki tartej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka musztardy
- ½ łyżeczki majeranku, suszonego
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 3 - 4 papryki, różnokolorowe bez gniazd nasiennych, pokrojone w paski
Sos curry
- 40 g masła miękkiego
- 40 g mąki pszennej
- 400 g wody
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona - 2 łyżeczki curry, mielonego
- ½ łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 1 szczypta cukru
- 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 736 kcal / 3081.5 kJ
- Białko
- 41.5 g
- Tłuszcz
- 29.3 g
- Węglowodany
- 80.3 g
- Błonnik
- 6.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 13.5 g
- Sód
- 1558.8 mg