
Urządzenia i Akcesoria
Dorsz (sous-vide, z osłoną noża miksującego) z purée ziemniaczanym
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 50 min
4 porcje
Składniki
-
4 filety z dorsza, bez skóry (ok. 400 g)
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
¾ łyżeczki soli
-
3 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
3 gałązki kolendry, świeżej tylko liście
-
25 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
-
1 gałązka estragonu, świeżego tylko liście
-
20 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
2100 - 2200 g wody (patrz wskazówka)
-
750 g ziemniaków mączystych, pokrojonych na kawałki
-
50 g masła pokrojonego na kawałki
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
350.3 kcal /
1472 kJ
Białko
21.3 g
Tłuszcz
13 g
Węglowodany
34.8 g
Błonnik
4 g
Tłuszcz nasycony
8.3 g
Sód
717.5 mg