Osłona noża miksującego jest potrzebna.

Aby przygotować ten przepis, potrzebna jest osłona noża miksującego. Dowiedz się więcej

Dorsz (sous-vide, z osłoną noża miksującego) z purée ziemniaczanym
TM6

Dorsz (sous-vide, z osłoną noża miksującego) z purée ziemniaczanym

3.7 (17 ocen)

Składniki

  • 4 filety z dorsza, bez skóry (ok. 400 g)
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¾ łyżeczki soli
  • 3 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 3 gałązki kolendry, świeżej, tylko liście
  • 25 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
  • 1 gałązka estragonu, świeżego, tylko liście
  • 20 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 2100 - 2200 g wody (patrz wskazówka)
  • 750 g ziemniaków, mączystych, pokrojonych na kawałki
  • 50 g masła, pokrojonego na kawałki

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1472 kJ / 350.3 kcal
Białko
21.3 g
Węglowodany
34.8 g
Tłuszcz
13 g
Tłuszcz nasycony
8.3 g
Błonnik
4 g
Sód
717.5 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy