
Wersje kompatybilne
Purée ziemniaczane z czosnkiem niedźwiedzim i masłem musztardowym
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 50 g liści czosnku niedźwiedziego, świeżych pokrojonych na 3 cm kawałki
- 1000 g ziemniaków, mączystych pokrojonych na 2-3 cm kawałki
- 250 g mleka
- 100 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 1 ½ łyżeczki soli
- 1 - 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
- 100 g śmietany dowolnej
- 1 łyżeczkę słodkiej musztardy
- 1 łyżeczkę musztardy pikantnej, np. francuskiej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 498 kcal / 2086 kJ
- Białko
- 8 g
- Tłuszcz
- 31 g
- Węglowodany
- 44 g
- Błonnik
- 5.3 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Purée ziemniaczane z rozmarynem
40 min
Purée ziemniaczane (z osłoną noża miksującego 2.0)
35 min
Purée ziemniaczane z maślanką
35 min
Purée z warzyw korzeniowych
45 min
Masło z boczkiem i cebulką
55 min
Purée ziemniaczane z groszkiem i mięta
45 min
Kokosowa bita śmietana
5 min
Purée z ziemniaków, batatów i pietruszki
50 min
Purée z ziemniaków i pieczonego czosnku
1 godz. 40 min
Sos serowy roquefort
20 min
Zupa brukselkowo-serowa
35 min
Sos béarnaise
20 min