Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 550 g wody, plus dodatkowa ilość do namoczenia pokrywy naczynia do zapiekania i zwilżenia dłoni
- masło, do natłuszczenia naczynia kamionkowego
- 400 g ziaren pszenicy
- 250 g ziaren żyta
- 100 g słonecznika łuskanego
- 80 g żytniego zakwasu chlebowego, aktywnego (wskazówka)
- 20 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 550 g wody
- 30 g octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- 2 ½ łyżeczki soli
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 650 kJ / 183 kcal
- Białko
- 5 g
- Węglowodany
- 24 g
- Tłuszcz
- 4 g
- Błonnik
- 5.5 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pszenno-żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z maślanką i słonecznikiem
18hod. 45min
Chleb pszenno-żytni na drożdżach
2 godz. 10 min
Chleb żytni na zakwasie
17hod. 25min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
18hod. 20min
Chleb „bliźniak” na zakwasie (z naczynia kamionkowego)
16 godz. 30 min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z oliwkami
5h 10min
Chleb czworaczek
1 godz. 30 min
Jabłkowy chleb pszenno-żytni na zakwasie
17hod. 25min
Żytni zakwas chlebowy
96hod.
Chleb pszenny na zakwasie
12 Std.
Chleb żytni na zakwasie z siemieniem lnianym
16ωρ.
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z pięcioma ziarnami
18hod. 45min