
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Brioszka
- 200 g mleka, w temp. pokojowej
-
15
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 ½ łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 500 g mąki pszennej
- 1 szczypta soli
- 90 g cukru
- 3 żółtka
- 125 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski i formy
Dżem rabarbarowy
- ½ laski wanilii, pokrojonej na kawałki
- 180 g cukru
- 300 g rabarbaru, bez łyka, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 30 g wody
- 50 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
Formowanie i pieczenie brioszki
- mąka pszenna, do oprószenia blatu
- woda, do pieczenia
- 1 żółtko, roztrzepane
- cukier perlisty, do posypania (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2306.6 kJ / 548.9 kcal
- Białko
- 11.1 g
- Węglowodany
- 85.9 g
- Tłuszcz
- 17 g
- Tłuszcz nasycony
- 10 g
- Błonnik
- 3.3 g
- Sód
- 209 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Bajgle z makiem
1h 25 min
Rabarbarowe ślimaczki
2h
Galette z borówkami
1h 25 min
Drożdżówki z jabłkami
2h 35min
Drożdżowe ślimaczki z twarogiem
1h 20min
Zakręcone ciasto drożdżowe z jabłkami
1 godz. 15 min
Clafoutis z rabarbarem
50 min
Chałka z kardamonem
2 Std. 40 Min
Dżem rabarbarowy z goździkami i imbirem
45 min
Podpłomyk z rabarbarem i gorgonzolą
1h
Czereśniowa galette
1h 25 min
Pierożki półfrancuskie z dżemem
Brak ocen