Urządzenia i Akcesoria
Brioszka z dżemem rabarbarowym
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 3 godz. 45 min
8 porcji
Składniki
Brioszka
-
200 g mleka w temp. pokojowej
-
125 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski i formy
-
500 g mąki pszennej
-
1 szczypta soli
-
90 g cukru
-
3 żółtka
-
1 ½ łyżeczki suchych drożdży, pokruszonych15 g drożdży świeżych pokruszonych
Dżem rabarbarowy
-
180 g cukru
-
½ laski wanilii pokrojonej na kawałki
-
300 g rabarbaru bez łyka, pokrojonego na 3 cm kawałki
-
50 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
-
30 g wody
Formowanie i pieczenie brioszki
-
mąka pszenna do oprószenia blatu
-
woda do pieczenia
-
1 żółtko roztrzepane
-
cukier perlisty (opcjonalnie) do posypania
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
209 mg
Białko
11.1 g
Kalorie
2306.6 kJ /
548.9 kcal
Tłuszcz
17 g
Błonnik
3.3 g
Tłuszcz nasycony
10 g
Węglowodany
85.9 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
RABARBAR
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Brioszka „korona” z likierem
5 godz.
Drożdżówki z ricottą i rabarbarem
2 godz. 20 min
Dżem rabarbarowy z goździkami i imbirem
45 min
Rabarbarowe ślimaczki
2 godz.
Drożdżówki z jabłkami
2 godz. 35 min
Ciasteczka z wiśniami
1 godz. 30 min
Chałka z kardamonem
2 godz. 40 min
Szafranowe bułeczki lussekatter
2 godz. 10 min
Wieniec z makiem i morelami
1 godz. 30 min
Drożdżówki z budyniem i śliwkami
2 godz.
Zakręcone ciasto drożdżowe z jabłkami
1 godz. 15 min
Drożdżowe ślimaczki z twarogiem
1 godz. 20 min