Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 400 g jabłek, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
- 30 g cukru
-
300
g ciemnych winogron, świeżych, odmiany bezpestkowej (patrz wskazówka)
lub 300 g ciemnych winogron, pozostałych po wykonaniu soku z winogron (patrz wskazówka) - ¾ łyżeczki cynamonu, mielonego
- ¼ łyżeczki kardamonu, mielonego (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 Cały przepis
- Kalorie
- 2143.6 kJ / 512 kcal
- Białko
- 3.1 g
- Węglowodany
- 131 g
- Tłuszcz
- 2.2 g
- Błonnik
- 12.5 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Konfitura jabłkowo-jeżynowa
1h 30min
Dżem mirabelkowy z wanilią
35 Min
Dżem śliwkowo-jabłkowy
40min
Dżem z jabłek i kiwi
40min
Marmolada porzeczkowo-jabłkowa
25 min
Dżem z winogron
30min
Marmolada śliwkowo-borówkowa z pomidorem
25 min
Konfitura jabłkowa z migdałami
1h 30min
Dżem pomarańczowo-jabłkowy z płatkami migdałowymi Elżbiety Cybak
45min
Dżem gruszkowy z imbirem i rozmarynem
1h 15 min
Sok z ciemnych winogron
40min
Dżem truskawkowo-jabłkowy
45min