Sernik kokosowy z sosem karmelowym

Sernik kokosowy z sosem karmelowym

3.7 96 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 3 godz. 30 min
16 kawałków

Składniki

Sernik kokosowy
  • masło do natłuszczenia formy
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400 g), mocno schłodzonego (patrz wskazówka)
  • 1250 g twarogu, tłustego pokrojonego na kawałki
  • 2 jajka
  • 50 g likieru kokosowego, np. Malibu® (opcjonalnie)
  • 220 g cukru
  • 40 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
    80 g cukru wanilinowego
  • 75 g skrobi ziemniaczanej
    75 g skrobi kukurydzianej
Sos karmelowy
  • 250 g cukru
  • 200 - 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 30 g wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (patrz wskazówka)
  • 30 g masła zimnego, w jednym kawałku (patrz wskazówka)
  • 1000 g wody do Mycia Wstępnego
  • 1 łyżka octu do Mycia Wstępnego
  • wiórki kokosowe do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 kawałek

Kalorie 318 kcal / 1329 kJ
Białko 11 g
Tłuszcz 13 g
Węglowodany 39 g
Błonnik 0.2 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...