
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 770 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
- 230 g cukru
- 1 szczypta soli
- 20 g drożdży świeżych pokruszonych
- 1 jajko
- 230 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- ¾ łyżeczki skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
- 220 g mleka
- olej do natłuszczenia miski
-
200 - 250
g sera mascarpone
lub 200 - 250 g crème fraîche, min. 30% tłuszczu
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 310 kcal / 1300 kJ
- Białko
- 5 g
- Tłuszcz
- 14 g
- Węglowodany
- 40 g
- Błonnik
- 1.6 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sernik wiedeński z polewą czekoladową
8 godz.
Ciasto na pizzę z pesto z suszonych pomidorów
2 godz. 30 min
Sernik na biszkoptowym spodzie
2 godz. 50 min
Drożdżowa babka z bakaliami (à la Panettone)
2 godz. 15 min
Kruche ciasto z wiśniami
1 godz. 20 min
Sernik wiedeński
9 godz. 45 min
Ciasto drożdżowe z kruszonką
1 godz. 30 min
Zakręcone ciasto drożdżowe z jabłkami
1 godz. 15 min
Rozdrabnianie orzechów
5 min
Sernik kokosowy z sosem karmelowym
3 godz. 30 min
Ciasto z jabłkami
1 godz. 20 min
Ciasto śliwkowe z polewą bezową
2 godz. 10 min