Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g mleka
-
25
g świeżych drożdży, pokruszonych
lub 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g, patrz wskazówka) - 75 - 100 g cukru
- 100 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 3 jajka (w tym 1 jajko roztrzepane, do posmarowania bułek)
- 500 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 1 łyżeczkę soli
- cukier perlisty lub cukier kryształowy gruboziarnisty, do dekoracji (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 833.4 kJ / 198.8 kcal
- Białko
- 4.7 g
- Węglowodany
- 29.1 g
- Tłuszcz
- 6.6 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Mleczne bułeczki z żurawiną
3h 5min
Bułeczki mleczno-maślane
2h 55min
Drożdżowy chlebek oliwny (Pompes à l'huile)
3h
Irlandzki chleb na sodzie
45min
Chleb tostowy (bez laktozy)
2 Std. 45 Min
Mleczne bułki do odrywania
4h
Bułki śniadaniowe
1h 40min
Podłużne bułki pszenne
3h 30min
Szybkie bułeczki na proszku do pieczenia
30min
Bułki z kminkiem
30min
Bułeczki śniadaniowe
1h 45min
Szybkie kajzerki
1h 50 min