Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 250 g mleka
- 60 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 25 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 110 g cukru
- olej, ilość do natłuszczenia miski
- 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 2 jajka
- 460 g mąki pszennej
- 1 szczypta soli
Nadzienie i formowanie drożdżówek
- 320 g jabłek, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
- mąka pszenna, ilość do oprószenia blatu
- brązowy cukier, ilość do posypania jabłek
- cynamon, mielony, ilość do posypania jabłek
- 1 jajko, do posmarowania drożdżówek
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1114.4 kJ / 266.2 kcal
- Białko
- 6.7 g
- Węglowodany
- 44.4 g
- Tłuszcz
- 7.3 g
- Błonnik
- 1.6 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Brioszka z dżemem rabarbarowym
3h 45min
Drożdżówki z budyniem i śliwkami
2 Std.
Drożdżówki z nadzieniem z płatków róż
1 Std. 15 Min
Drożdżówki z serem
1 Std.
Drożdżowe ślimaczki z twarogiem
1 Std. 20 Min
Zawijane drożdżówki z serem
2h 40min
Rabarbarowe ślimaczki
2 Std.
Zakręcone ciasto drożdżowe z jabłkami
1 Std. 15 Min
Drożdżowe ślimaczki z czekoladą
2h 40min
Drożdżówki-serca z dżemem
2 Std. 10 Min
Rogaliki na piątkę
2 Std. 20 Min
Rogaliki z marmoladą
50 Min