Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- masło, ilość do natłuszczenia formy
- 260 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
- 4 jajka
- 1 szczypta soli
- 200 g cukru
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 120 g oleju słonecznikowego
- 120 g likieru jajecznego, w temp. pokojowej (patrz wskazówka)
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder, ilość do oprószenia babki
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 1250.1 kJ / 298.6 kcal
- Białko
- 4.6 g
- Węglowodany
- 38.5 g
- Tłuszcz
- 13.2 g
- Błonnik
- 0.6 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sernik z brzoskwiniami i kokosem
6 godz. 50 min
Sernik wiedeński
9 godz. 45 min
Muffinki z likierem jajecznym
45min
Moczka
45min
Babka marmurkowa
2sa 10 dk
Likier jajeczny
15min
Makowiec japoński Sławomira Zabawy
2h 30 min
Babka orzechowa
1hod.
Babka "Trójniak"
1h 35min
Babka makowa
1 godz. 20 min
Babka piernikowa z powidłami i polewą czekoladową
2h 5min
Babka muślinowa z polewą kakaową
2sa 10 dk