Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 40 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia przystawki Varoma, papieru do pieczenia i bułeczek
- 430 g wody
- 40 g mleka
- 5 g cukru
- 10 g soli
- 5 g drożdży świeżych, pokruszonych
-
400
g mąki pszennej chlebowej (typ 750), plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
lub 400 g mąki manitoba, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu - 1000 g wody, do Mycia Wstępnego
- 1 łyżeczka octu, do Mycia Wstępnego
- 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- sól gruboziarnista, do posypania bułeczek
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 523 kJ / 125 kcal
- Białko
- 3.2 g
- Węglowodany
- 20.8 g
- Tłuszcz
- 3 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.3 g
- Błonnik
- 0.9 g
- Sód
- 305 mg
Alternatywne przepisy
Wytrawne ślimaczki drożdżowe z czerwonym pesto
2 Std. 25 Min
Bezglutenowy wieloziarnisty chleb z kukurydzy i kaszy gryczanej
2h 30min
Chleb gryczany
1 godz. 35 min
Placki z tartych ziemniaków (TM6)
45min
Czarny makaron
1h
Śródziemnomorskie masło
10min
Bułki na piwie z cheddarem
3 Std. 15 Min
Rustykalny chleb z oliwkami, figami i orzechami
2 godz. 20 min
Bułeczki śniadaniowe
1 Std. 45 Min
Ciasto na pizzę na odrobinie drożdży
23h 10min
Babeczki ziemniaczane
1h 10min
Lody jagodowe z jogurtem kokosowym
1h 5min