Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- olej kokosowy, do natłuszczenia formy keksowej (patrz wariant)
- 200 g żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)
- 450 g wody, letniej, plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
- 10 g soli
- 500 g mąki żytniej razowej (patrz wariant)
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 385.2 kJ / 92 kcal
- Białko
- 2.2 g
- Węglowodany
- 20.2 g
- Tłuszcz
- 1 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.5 g
- Błonnik
- 3.5 g
- Sód
- 177.4 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z oliwkami
5 Std. 10 Min
Chleb „bliźniak” na zakwasie (z naczynia kamionkowego)
16h 30min
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy na zakwasie żytnim
17h 20min
Chleb pszenny na zakwasie
12 Std.
Jabłkowy chleb pszenno-żytni na zakwasie
17 godz. 25 min
Żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z suszonymi śliwkami
16h 30min
Żytni zakwas chlebowy
96h
Chleb żytni na zakwasie
17 godz. 25 min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
18 godz. 20 min
Chleb żytni na zakwasie z siemieniem lnianym
16 Std.
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z pięcioma ziarnami
18h 45 min
Pszenno-żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z maślanką i słonecznikiem
18h 45 min