Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- olej kokosowy, do natłuszczenia formy keksowej (patrz wariant)
- 200 g żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)
- 450 g wody, letniej, plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
- 10 g soli
- 500 g mąki żytniej razowej (patrz wariant)
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 385.2 kJ / 92 kcal
- Białko
- 2.2 g
- Węglowodany
- 20.2 g
- Tłuszcz
- 1 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.5 g
- Błonnik
- 3.5 g
- Sód
- 177.4 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb „bliźniak” na zakwasie (z naczynia kamionkowego)
16 Std. 30 Min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z pięcioma ziarnami
18 godz. 45 min
Chleb żytni na zakwasie
17 godz. 25 min
Chleb pszenny na zakwasie
12h
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy na zakwasie żytnim
17 godz. 20 min
Żytni zakwas chlebowy
96 Std.
Chleb czworaczek
1h 30min
Pszenno-żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z maślanką i słonecznikiem
18 godz. 45 min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
18h 20min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z oliwkami
5h 10min
Żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z suszonymi śliwkami
16 Std. 30 Min
Chleb żytni na zakwasie z siemieniem lnianym
16 Std.