Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 250 g wody, plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
- 25 g oliwy z oliwek
- 25 g drożdży świeżych, pokruszonych
-
20
g cukru trzcinowego, nierafinowanego
lub 20 g miodu - 300 g mąki żytniej razowej
- 200 g mąki pszennej (typ 650)
- 100 g czarnych oliwek, bez pestek
- 10 g liści bazylii, świeżych
- 2 łyżeczki soli
-
masło, do natłuszczenia formy
lub olej kokosowy, do natłuszczenia formy - ziarna sezamu, białego, do posypania chleba
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 425.5 kJ / 101.6 kcal
- Białko
- 2.6 g
- Węglowodany
- 18 g
- Tłuszcz
- 3.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.6 g
- Błonnik
- 2.3 g
- Sód
- 287 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb czworaczek
1 godz. 30 min
Chleb jabłkowy z płatkami owsianymi i tymiankiem
1 godz. 30 min
Rustykalny chleb z oliwkami, figami i orzechami
2 Std. 20 Min
Chleb z ziarnami
2 Std. 30 Min
Ziołowy chleb pełnoziarnisty
1 Std. 45 Min
Chleb pszenny z siemieniem lnianym
2 Std. 30 Min
Chleb pszenno-żytni na drożdżach
2 Std. 10 Min
Chleb orkiszowo-żytni z naczynia kamionkowego
2 Std. 20 Min
Pszenny chleb na maślance (z naczynia kamionkowego)
4 Std. 35 Min
Chleb z otrębami
1 godz. 35 min
Chleb cebulowy z wędzonym serem
2 Std. 55 Min
Chleb tostowy z mąką pełnoziarnistą
2 Std. 45 Min