Chleb żytnio-pszenny z oliwkami i bazylią

Chleb żytnio-pszenny z oliwkami i bazylią

4.6 278 ocen
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 2 godz. 30 min
22 kromki

Składniki

  • 250 g wody plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
  • 25 g oliwy z oliwek
  • 25 g drożdży świeżych pokruszonych
  • 20 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
    20 g miodu
  • 300 g mąki żytniej razowej
  • 200 g mąki pszennej (typ 650)
  • 100 g czarnych oliwek, bez pestek
  • 10 g liści bazylii, świeżych
  • 2 łyżeczki soli
  • masło do natłuszczenia formy
    olej kokosowy, do natłuszczenia formy
  • ziarna sezamu, białego do posypania chleba

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 kromkę

Kalorie 101.6 kcal / 425.5 kJ
Białko 2.6 g
Tłuszcz 3.1 g
Węglowodany 18 g
Błonnik 2.3 g
Tłuszcz nasycony 0.6 g
Sód 287 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...