Chleb żytnio-pszenny z oliwkami i bazylią
TM6 TM5

Chleb żytnio-pszenny z oliwkami i bazylią

4.6 (269 ocen)

Składniki

  • 250 g wody, plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
  • 25 g oliwy z oliwek
  • 25 g drożdży świeżych, pokruszonych
  • 20 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
    lub 20 g miodu
  • 300 g mąki żytniej razowej
  • 200 g mąki pszennej (typ 650)
  • 100 g czarnych oliwek, bez pestek
  • 10 g liści bazylii, świeżych
  • 2 łyżeczki soli
  • masło, do natłuszczenia formy
    lub olej kokosowy, do natłuszczenia formy
  • ziarna sezamu, białego, do posypania chleba

Wartości odżywcze
na 1 kromkę
Kalorie
425.5 kJ / 101.6 kcal
Białko
2.6 g
Węglowodany
18 g
Tłuszcz
3.1 g
Tłuszcz nasycony
0.6 g
Błonnik
2.3 g
Sód
287 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy