Chleb żytni na zakwasie z siemieniem lnianym
TM6 TM5

Chleb żytni na zakwasie z siemieniem lnianym

4.3 (186 ocen)

Składniki

  • masło, do natłuszczenia
  • 200 g ziaren żyta (patrz wariant)
  • 450 g wody, plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
  • 200 g żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)
  • 320 g mąki żytniej (typ 720, patrz wariant)
  • 30 g siemienia lnianego
  • 30 g płatków owsianych, górskich
  • 20 g otrębów żytnich
  • 2 łyżeczki soli

Wartości odżywcze
na 1 kromkę
Kalorie
404 kJ / 96.6 kcal
Białko
3 g
Węglowodany
19.7 g
Tłuszcz
1 g
Tłuszcz nasycony
0.1 g
Błonnik
3.4 g
Sód
202.9 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy