Urządzenia i Akcesoria
Chleb żytni na zakwasie z siemieniem lnianym
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 16 godz.
25 kromek
Składniki
-
masło do natłuszczenia
-
200 g ziaren żyta (patrz wariant)
-
450 g wody plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
-
200 g żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)
-
320 g mąki żytniej (typ 720, patrz wariant)
-
30 g siemienia lnianego
-
30 g płatków owsianych, górskich
-
20 g otrębów żytnich
-
2 łyżeczki soli
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 kromkę
Sód
202.9 mg
Białko
3 g
Kalorie
404 kJ /
96.6 kcal
Tłuszcz
1 g
Błonnik
3.4 g
Tłuszcz nasycony
0.1 g
Węglowodany
19.7 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Chleb pszenny na zakwasie
12 godz.
Chleb żytni na zakwasie
17 godz. 25 min
Żytni zakwas chlebowy
96 godz.
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z oliwkami
5 godz. 10 min
Jabłkowy chleb pszenno-żytni na zakwasie
17 godz. 25 min
Pszenno-żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z maślanką i słonecznikiem
18 godz. 45 min
Żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z suszonymi śliwkami
16 godz. 30 min
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy na zakwasie żytnim
17 godz. 20 min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
18 godz. 20 min
Chleb „bliźniak” na zakwasie (z naczynia kamionkowego)
16 godz. 30 min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z pięcioma ziarnami
18 godz. 45 min
Chleb żytni pełnoziarnisty na zakwasie
16 godz.