Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- masło, do natłuszczenia formy
- 200 g ziaren żyta (patrz wariant)
- 450 g wody, plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
- 200 g żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)
- 320 g mąki żytniej (typ 720, patrz wariant)
- 40 g siemienia lnianego
- 40 g płatków owsianych, górskich
- 30 g otrębów żytnich
- 2 łyżeczki soli
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 463.8 kJ / 110.8 kcal
- Białko
- 2.7 g
- Węglowodany
- 24.1 g
- Tłuszcz
- 1.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.4 g
- Błonnik
- 3.1 g
- Sód
- 178.9 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb żytni pełnoziarnisty na zakwasie
16 Std.
Chleb pszenny na zakwasie
12sa
Pszenno-żytni chleb z naczynia kamionkowego
2h
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy na zakwasie żytnim
17h 20 min
Żytni zakwas chlebowy
96h
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z oliwkami
5 Std. 10 Min
Chleb czworaczek
1 Std. 30 Min
Pszenno-żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z maślanką i słonecznikiem
18 godz. 45 min
Chleb żytni na zakwasie
17 godz. 25 min
Żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z suszonymi śliwkami
16 Std. 30 Min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
18h 20min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z pięcioma ziarnami
18 godz. 45 min