Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- masło, do natłuszczenia
- 200 g ziaren żyta (patrz wariant)
- 450 g wody, plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
- 200 g żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)
- 320 g mąki żytniej (typ 720, patrz wariant)
- 30 g siemienia lnianego
- 30 g płatków owsianych, górskich
- 20 g otrębów żytnich
- 2 łyżeczki soli
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 404 kJ / 96.6 kcal
- Białko
- 3 g
- Węglowodany
- 19.7 g
- Tłuszcz
- 1 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.1 g
- Błonnik
- 3.4 g
- Sód
- 202.9 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z suszonymi śliwkami
16sa 30 dk
Pszenno-żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z maślanką i słonecznikiem
18 Std. 45 Min
Chleb żytni na zakwasie
17h 25min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z oliwkami
5h 10min
Pszenno-żytni chleb z naczynia kamionkowego
2 godz.
Chleb pszenny na zakwasie
12 godz.
Żytni zakwas chlebowy
96 Std.
Chleb żytni pełnoziarnisty na zakwasie
16hod.
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z pięcioma ziarnami
18 Std. 45 Min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
18 Std. 20 Min
Chleb czworaczek
1h 30 min
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy na zakwasie żytnim
17hod. 20min