
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- masło, do natłuszczenia
- 200 g ziaren żyta (patrz wariant)
- 450 g wody, plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
- 200 g żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)
- 320 g mąki żytniej (typ 720, patrz wariant)
- 30 g siemienia lnianego
- 30 g płatków owsianych, górskich
- 20 g otrębów żytnich
- 2 łyżeczki soli
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 404 kJ / 96.6 kcal
- Białko
- 3 g
- Węglowodany
- 19.7 g
- Tłuszcz
- 1 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.1 g
- Błonnik
- 3.4 g
- Sód
- 202.9 mg
Alternatywne przepisy
Żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z suszonymi śliwkami
16 Std. 30 Min
Pszenno-żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z maślanką i słonecznikiem
18 godz. 45 min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z oliwkami
5h 10min
Chleb pszenny na zakwasie
12 godz.
Chleb żytni na zakwasie
17 godz. 25 min
Żytni zakwas chlebowy
96h
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy na zakwasie żytnim
17h 20min
Chleb żytni pełnoziarnisty na zakwasie
16 godz.
Chleb pszenno-żytni z kaszą gryczaną, chia i siemieniem lnianym na zakwasie
20ωρ.
Chleb „bliźniak” na zakwasie (z naczynia kamionkowego)
16 Std. 30 Min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
18h 20 min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z pięcioma ziarnami
18 godz. 45 min