Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 50 g żurawiny, suszonej
- 50 g whisky
- 800 g wody
- 3 - 4 liście laurowe, suszone
- 6 - 8 ziaren ziela angielskiego
- 4 - 5 owoców jałowca
- 400 g piersi z kaczki, ze skórą, bez kości, pokrojonych na kawałki
- 400 g filety z piersi indyka, bez skóry i kości, pokrojonych na kawałki
- 170 g wątróbki drobiowej, oczyszczonej
- 140 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 50 - 60 g smalcu z kaczki lub gęsi
- masło, do natłuszczenia formy
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, mielonej
- 2 łyżeczki majeranku, suszonego
- 1 czerstwa bułka, uprzednio namoczona w wodzie, dokładnie odciśnięta
- 3 jajka
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1247 kJ / 297 kcal
- Białko
- 18 g
- Węglowodany
- 6.4 g
- Tłuszcz
- 21.6 g
- Błonnik
- 0.6 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pasztet babci Uli
8h 50min
Pasztet wieprzowy zawinięty w boczek
8h 50min
Pasztet z kaczki z oliwkami
2h 40min
Balotyna z kaczki
2h 45min
Pasztet z ryb słodkowodnych
16u. 15min
Baleron z karkówki
50 Std. 30 Min
Rillettes z kaczką i wieprzowiną
1h 25min
Pasztet na Wielkanoc
2 godz. 10 min
Pasztet z gęsi z suszonymi śliwkami
8 Std. 35 Min
Pasztet
3h
Pâté z wątróbek drobiowych z pistacjami
1h 40min
Pasztet z piersi indyka
2h