![Pasztet z kaczki z żurawiną Pasztet z kaczki z żurawiną](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/C57619F8-86A4-411E-A0C8-2A2796E2EA64/Derivates/577F68D1-4FB9-4456-8192-F3A6CEB0A04A.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 50 g żurawiny, suszonej
- 50 g whisky
- 800 g wody
- 3 - 4 liście laurowe, suszone
- 6 - 8 ziaren ziela angielskiego
- 4 - 5 owoców jałowca
- 400 g piersi z kaczki, ze skórą, bez kości, pokrojonych na kawałki
- 400 g filety z piersi indyka, bez skóry i kości, pokrojonych na kawałki
- 170 g wątróbki drobiowej, oczyszczonej
- 140 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 50 - 60 g smalcu z kaczki lub gęsi
- masło, do natłuszczenia formy
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, mielonej
- 2 łyżeczki majeranku, suszonego
- 1 czerstwa bułka, uprzednio namoczona w wodzie, dokładnie odciśnięta
- 3 jajka
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1247 kJ / 297 kcal
- Białko
- 18 g
- Węglowodany
- 6.4 g
- Tłuszcz
- 21.6 g
- Błonnik
- 0.6 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pâté z kurzych wątróbek
3h 30min
Pasztet z gęsi z suszonymi śliwkami
8 Std. 35 Min
Rillettes z kaczką i wieprzowiną
1h 25 min
Wielkanocny pasztet z królika
3 Std.
Perliczki pieczone z jałowcem
2 godz.
Pasztet babci Uli
8sa 50 dk
Pierś z kaczki z sosem z czerwonego wina, purée selerowo-kalafiorowe
1 godz. 50 min
Pâté z wątróbek drobiowych z pistacjami
1 Std. 40 Min
Pâté z wędzonego pstrąga
1 godz. 20 min
Pasztet z piersi indyka
2 godz.
Pasztet na Wielkanoc
2h 10 min
Pasztet
3 Std.