
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Bezy
- 300 g cukru pudru
- 1 łyżka cynamonu, mielonego
- 6 białek
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- 1 czubata łyżeczka skrobi kukurydzianej
Karmelizowane śliwki
- 1 łyżeczka masła, do natłuszczenia naczynia żaroodpornego
- 400 - 450 g śliwek (18 szt.), bez pestek, przekrojonych na pół
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
Bita śmietana
- 600 g śmietany, min. 30% tłuszczu, schłodzonej
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1169.3 kJ / 279.3 kcal
- Białko
- 3 g
- Węglowodany
- 32.7 g
- Tłuszcz
- 15.4 g
- Błonnik
- 0.6 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Bezy klasyczne
3 godz. 15 min
Świąteczny sernik Speculoos
8 godz. 40 min
Piernikowe makaroniki z kremem pomarańczowym
2 godz. 15 min
Owoce zapiekane pod koglem-moglem
25 min
Chałwowe parfait z bakaliami
13 godz. 30 min
Kawowy crème brûlée
2 godz. 45 min
Owoce z grzańcem pod koglem-moglem
45 min
Mini tarty z kremem cytrynowym
3 godz. 15 min
Pomarańczowe zabajone
15 min
Deser biszkoptowy z budyniem i śmietaną (Zuccotto)
26 godz. 25 min
Krem kataloński (crema catalana) z przyprawami korzennymi
1 godz. 40 min
Migdałowo-miodowe ciasto z semoliny
1 godz.