Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 120 g cebuli, przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 20 g oliwy z oliwek
- 300 g pomidorów, dojrzałych, pokrojonych na kawałki (2-3 cm)
- 100 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki (2-3 cm)
- 1 łyżka mieszanych ziół, suszonych (np. tymianku, rozmarynu, majeranku, bazylii, pietruszki)
- 1 łyżeczka soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, świeżo mielonego
- 300 g bakłażana, pokrojonego na kawałki (2-3 cm)
- 200 g cukinii, pokrojonej na kawałki (2-3 cm)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 422 kJ / 101 kcal
- Białko
- 3 g
- Węglowodany
- 9 g
- Tłuszcz
- 6 g
- Błonnik
- 4 g
Alternatywne przepisy
Wege Tex-Mex z brązowym ryżem
1sa 10 dk
Ragout z soczewicą i burakami
2hod. 10min
Peruwiańskie quinotto
35 min
Gratin z czerwoną soczewicą, bakłażanem i cukinią
1sa 10 dk
Gulasz z soczewicą
2 godz. 50 min
Pilaw z ziarnami i burakiem
30 min
Wegetariańskie curry ziemniaczane z kalafiorem (aloo gobi)
1sa 10 dk
Chili z pieczoną dynią piżmową i czarną fasolą
45 min
Curry z bakłażana, szpinaku i soczewicy
25 min
Pisto - hiszpański gulasz warzywny
50 dk
Potrawka z cukinii i ciecierzycy
30 min
Makaron z bakłażanem "po bolońsku"
35 min