Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 g wody, ciepłej
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu warzywnego, pokruszone - 2 ząbki czosnku
- 30 g oliwy z oliwek
- 250 g ryżu do risotto, np. arborio
- 350 g krewetek, surowych, dużych, obranych
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 50 g białego wina, wytrawnego
- natka pietruszki, świeża, posiekana, ilość do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1108.1 kJ / 264.7 kcal
- Białko
- 15.2 g
- Węglowodany
- 34.5 g
- Tłuszcz
- 7 g
- Błonnik
- 1.1 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Risotto szparagowe
20min
Kremowe risotto z kurczakiem i czosnkiem
35min
Risotto z łososiem i bulwą kopru włoskiego
35min
Makaron z owocami morza duszonymi w winie
40min
Makaron z krewetkami i porem
30min
Ryż z owocami morza
1h 15min
Risotto z boczkiem i pieczarkami
40min
Risotto z grzybami
1 godz. 5 min
Tagliatelle z krewetkami
30min
Risotto z kurkami
35min
Makaron z krewetkami i cukinią
40min
Risotto z owocami morza
1 godz. 5 min