
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 20 g oliwy z oliwek
- 60 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 300 g cukinii pokrojonej na 5 cm kawałki
- 100 g pieczarek duże przekrojone na pół
-
500
g przecieru pomidorowego, typu passata
lub 500 g krojonych pomidorów, z puszki - ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- 1 - 2 łyżki natki pietruszki, świeżej posiekanej (opcjonalnie)
- 8 liści bazylii, świeżych porwanych
- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
- ser grana padano tarty (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 129.5 kcal / 541.7 kJ
- Białko
- 4.4 g
- Tłuszcz
- 5.4 g
- Węglowodany
- 19 g
- Błonnik
- 4.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.8 g
- Sód
- 347.1 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ratatouille
40 min
Śródziemnomorski sos warzywny
45 min
Sos warzywny (ortolana)
1 godz. 5 min
Sos neapolitański
1 godz.
Makaron z sosem pomidorowym (dla dzieci)
55 min
Sos warzywny z masłem orzechowym
30 min
Sos puttanesca
45 min
Wegetariański sos boloński z soczewicą
45 min
Pisto - hiszpański gulasz warzywny
50 min
Wegański sos boloński
40 min
Sos pomidorowy
40 min
Zupa minestrone
45 min