![Sałatka z brokułu i awokado z siemieniem lnianym Sałatka z brokułu i awokado z siemieniem lnianym](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/8D5AE6E2-8DCE-410C-9754-C8B001E2BB0E/Derivates/547b7a65-c04b-4ec9-8acd-2d5af7037d35.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Sałatka
- 10 - 15 g siemienia lnianego
- 10 g liści natki pietruszki, świeżych
- 300 g wody
- 300 - 400 g różyczek brokułu
- 280 - 300 g awokado (2 szt.), pokrojonego w 1 cm kostkę
- 200 g sera typu feta, pokrojonego w 1-2 cm kostkę
Dressing
- 50 g czerwonej cebuli, przekrojonej na pół
- 20 g oliwy z oliwek
- 20 g jogurtu naturalnego
- 10 g octu balsamicznego
- 10 g miodu, płynnego
- ¼ łyżeczki kolendry, mielonej (opcjonalnie)
- 1 szczypta chili, mielonego
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½ łyżeczki soli
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1401 kJ / 334.5 kcal
- Białko
- 14.5 g
- Węglowodany
- 16.5 g
- Tłuszcz
- 26.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.5 g
- Błonnik
- 5.5 g
- Sód
- 815.5 mg