
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Sałatka
- 10 - 15 g siemienia lnianego
- 10 g liści natki pietruszki, świeżych
- 300 g wody
- 300 - 400 g różyczek brokułu
- 280 - 300 g awokado (2 szt.), pokrojonego w 1 cm kostkę
- 200 g sera typu feta pokrojonego w 1-2 cm kostkę
Dressing
- 50 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
- 20 g oliwy z oliwek
- 20 g jogurtu naturalnego
- 10 g octu balsamicznego
- 10 g miodu, płynnego
- ¼ łyżeczki kolendry, mielonej (opcjonalnie)
- 1 szczypta chili, mielonego
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½ łyżeczki soli
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 334.5 kcal / 1401 kJ
- Białko
- 14.5 g
- Tłuszcz
- 26.3 g
- Węglowodany
- 16.5 g
- Błonnik
- 5.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.5 g
- Sód
- 815.5 mg
Alternatywne przepisy
Sałatka z rukolą i pieczarkami
30 min
Sałatka z fasolką szparagową i serem feta
1 godz.
Sałatka z burakami i gruszką
25 min
Sałatka z czerwonej fasoli, brokułu i pestek dyni
40 min
Sałatka z kaszą pęczak, jajkami i rzodkiewką
55 min
Sałatka z grejpfrutem i szparagami
30 min
Sałatka z soczewicą i burakiem
45 min
Sałatka ze szpinaku z suszonymi pomidorami
40 min
Sałatka z białą fasolą i wędzonym łososiem
10 min
Sałatka ze szparagami i kaszą jaglaną
55 min
Sałatka z makaronem pełnoziarnistym, kurczakiem i brokułami
1 godz. 50 min
Sałatka z kaszą bulgur, szpinakiem i fetą
40 min