Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 30 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 3 ząbki czosnku
- 20 g koncentratu pomidorowego
- 20 g oliwy z oliwek
-
4
gałązki tymianku, świeżego, tylko liście
lub 1 - 2 łyżeczki tymianku, suszonego - 1 łyżeczka oregano, suszonego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- 1 łyżeczki soli
- 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 1 kalafior, mały, cały (700-800 g)
- 700 g wody
- 300 g zielonego groszku, mrożonego
- 40 g masła
-
20
g śmietany, 18% tłuszczu
lub 20 g śmietany, min. 30% tłuszczu - szczypiorek, świeży, drobno posiekany, do dekoracji (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1172.8 kJ / 279 kcal
- Białko
- 12.2 g
- Węglowodany
- 11.8 g
- Tłuszcz
- 18.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 8.8 g
- Błonnik
- 11.6 g
- Sód
- 567 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Brokuły i ziemniaki z sosem z sera pleśniowego
30min
Ziemniaki z sosem jogurtowym
40min
Fasolka szparagowa z ziemniakami, masło tymiankowe
50min
Zielona fasolka szparagowa na Varomie
30min
Gotowanie na parze kalafiora (350-900 g)
30min
Szparagi z młodymi ziemniakami i jogurtowym sosem holenderskim
55min
Warzywa gotowane na parze
35 Min
Cytrynowa brukselka
20 min
Gotowanie na parze kalafiora (300 g)
20 min
Ziemniaki z fasolką, szynką i sosem berneńskim
1h
Fasolka szparagowa z curry
45min
Gotowanie na parze młodych ziemniaków (300-600 g)
35 Min