Kalafior z purée z groszku
TM6 TM5

Kalafior z purée z groszku

4.3 (301 ocen)

Składniki

  • 30 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 3 ząbki czosnku
  • 20 g koncentratu pomidorowego
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 4 gałązki tymianku, świeżego, tylko liście
    lub 1 - 2 łyżeczki tymianku, suszonego
  • 1 łyżeczka oregano, suszonego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • 1 łyżeczki soli
  • 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 kalafior, mały, cały (700-800 g)
  • 700 g wody
  • 300 g zielonego groszku, mrożonego
  • 40 g masła
  • 20 g śmietany, 18% tłuszczu
    lub 20 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • szczypiorek, świeży, drobno posiekany, do dekoracji (opcjonalnie)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1172.8 kJ / 279 kcal
Białko
12.2 g
Węglowodany
11.8 g
Tłuszcz
18.1 g
Tłuszcz nasycony
8.8 g
Błonnik
11.6 g
Sód
567 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy