Pierś z kaczki z sosem z czerwonego wina, purée selerowo-kalafiorowe

Pierś z kaczki z sosem z czerwonego wina, purée selerowo-kalafiorowe

4.7 1.1K oceny
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 1 godz. 50 min
4 porcje

Składniki

  • 2 piersi z kaczki, ze skórą, bez kości (300-400 g)
  • 2 ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
  • 4 owoce jałowca
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 150 g cebuli szalotki pokrojonej w ćwiartki
  • 30 g cukru
  • 100 g wody
  • ½ łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
    ½ kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszonej
  • 300 g czerwonego wina, wytrawnego
  • 60 g śliwek suszonych, bez pestek
  • 300 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
  • 300 g różyczek kalafiora
  • ½ łyżeczki soli ziołowej
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 120 g mleka
  • 120 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Białko 29.5 g
Kalorie 2245 kJ / 536 kcal
Tłuszcz 28.2 g
Błonnik 7.9 g
Węglowodany 35.7 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...