Pierś z kaczki z sosem z czerwonego wina, purée selerowo-kalafiorowe
TM6 TM5

Pierś z kaczki z sosem z czerwonego wina, purée selerowo-kalafiorowe

4.7 (940 ocen)

Składniki

  • 2 piersi z kaczki, ze skórą, bez kości (300-400 g)
  • 2 ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
  • 4 owoce jałowca
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 150 g cebuli szalotki, pokrojonej w ćwiartki
  • 30 g cukru
  • 100 g wody
  • ½ łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
    lub ½ kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszonej
  • 300 g czerwonego wina, wytrawnego
  • 60 g śliwek suszonych, bez pestek
  • 300 g korzenia selera, pokrojonego na kawałki
  • 300 g różyczek kalafiora
  • ½ łyżeczki soli ziołowej
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 120 g mleka
  • 120 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2245 kJ / 536 kcal
Białko
29.5 g
Węglowodany
35.7 g
Tłuszcz
28.2 g
Błonnik
7.9 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy