
Urządzenia i Akcesoria
Szaszłyki z łososia z ryżem, surówką i sosem cytrynowym
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz.
6 porcji
Składniki
Surówka z pora i marchewki
-
250 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
150 g pora pokrojonego w 5 mm plastry (patrz wskazówka)
-
sok z ½ cytryny świeżo wyciśnięty
-
30 g oleju
-
1 - 1 ½ łyżeczki cukru
-
½ łyżeczki soli
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Szaszłyki i ryż
-
300 g filetów z łososia, świeżych, bez skóry pokrojonych w 3 cm kostkę
-
15 plastrów pora tylko biała część (grubość ok. 8 mm)
-
15 - 18 pomidorków koktajlowych
-
1 ¼ - ¾ łyżeczki soli
-
2 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
½ - ¾ łyżeczki pieprzu cytrynowego
-
500 g wody
-
200 g ryżu białego, długoziarnistego
-
skórka otarta z ½ cytryny ekologicznej, bez białych błonek
Sos cytrynowy
-
220 g wody
-
40 g masła pokrojonego na kawałki
-
¾ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
20 g mąki pszennej
-
1 żółtko
-
1 łyżeczka cukru
-
skórka otarta z ½ cytryny ekologicznej, bez białych błonek
-
¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
366.7 kcal /
1535.2 kJ
Białko
14.8 g
Tłuszcz
18.8 g
Węglowodany
38.2 g
Błonnik
3.8 g
Tłuszcz nasycony
5.8 g
Sód
361 mg