Urządzenia i Akcesoria
Sałatka z pęczakiem, krewetkami i ananasem
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 1 godz. 20 min
3 porcje
Składniki
Pęczak i krewetki z ananasem
-
100 g pęczaku kujawskiego Melvit
-
1000 g wody
-
35 g sosu sojowego
-
60 - 80 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
-
2 - 3 ząbki czosnku
-
15 g oleju kokosowego
-
50 g orzechów nerkowca
-
300 g krewetek, surowych, obranych (patrz wariant)
-
120 - 150 g ananasa, świeżego pokrojonego w 2 cm kostkę
Dressing
-
5 g mięty, świeżej tylko liście
-
5 g kolendry, świeżej tylko liście
-
1 - 2 ząbki czosnku
-
30 g oleju kokosowego
-
½ łyżeczki oleju sezamowego
-
20 g octu ryżowego
-
15 g sosu sojowego
-
20 - 25 g soku z limonki
-
1 łyżeczka syropu z agawy
-
½ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
-
1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
-
1 szczypta soli
Sałatka
-
100 - 120 g sałaty lodowej porwanej na kawałki
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1559.1 mg
Białko
23.9 g
Kalorie
2064.2 kJ /
493.4 kcal
Tłuszcz
25.4 g
Błonnik
9.3 g
Tłuszcz nasycony
14.9 g
Węglowodany
47.2 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
PEŁNE ZDROWIA
60 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Zupa rybna z pieczarkami, pomidorkami i papryką (z osłoną noża miksującego)
40 min
Gulasz z ryb i owoców morza
45 min
Łosoś w sosie imbirowym z orzechami nerkowca
30 min
Portugalska zupa rybna Caldeirada
55 min
Orientalna zupa z owocami morza
40 min
Zupa rybna z kolendrą
45 min
Krewetki z orzechami nerkowca
40 min
Sałatka z kozim serem i dressingiem z prażonych nerkowców
25 min
Sałatka z łososiem, szparagami i młodymi ziemniakami
50 min
Krewetki w przyprawie pięć smaków z ryżem i warzywami
45 min
Krewetki z ryżem i warzywami na parze
1 godz.
Sałatka bulgur ze szpinakiem, ogórkiem i krewetkami
50 min