Sałatka z pęczakiem, krewetkami i ananasem

Sałatka z pęczakiem, krewetkami i ananasem

4.8 37 ocen
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 1 godz. 20 min
3 porcje

Składniki

Pęczak i krewetki z ananasem
  • pęczaku kujawskiego Melvit
    100 g
  • wody
    1000 g
  • sosu sojowego
    35 g
  • cebuli szalotki przekrojonej na pół
    60 - 80 g
  • ząbki czosnku
    2 - 3
  • oleju kokosowego
    15 g
  • orzechów nerkowca
    50 g
  • krewetek, surowych, obranych (patrz wariant)
    300 g
  • ananasa, świeżego pokrojonego w 2 cm kostkę
    120 - 150 g
Dressing
  • mięty, świeżej tylko liście
    5 g
  • kolendry, świeżej tylko liście
    5 g
  • ząbki czosnku
    1 - 2
  • oleju kokosowego
    30 g
  • oleju sezamowego
    ½ łyżeczki
  • octu ryżowego
    20 g
  • sosu sojowego
    15 g
  • soku z limonki
    20 - 25 g
  • syropu z agawy
    1 łyżeczka
  • imbiru, suszonego, mielonego
    ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    1 szczypta
  • soli
    1 szczypta
Sałatka
  • sałaty lodowej porwanej na kawałki
    100 - 120 g

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 493.4 kcal / 2064.2 kJ
Białko 23.9 g
Tłuszcz 25.4 g
Węglowodany 47.2 g
Błonnik 9.3 g
Tłuszcz nasycony 14.9 g
Sód 1559.1 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...