Wersje kompatybilne
Sałatka z łososiem, szparagami i młodymi ziemniakami
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- ½ ząbka czosnku
- 3 gałązki koperku, świeżego, tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 1 łyżeczka skórki z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek (opcjonalnie)
- 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 80 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- 10 g oliwy z oliwek
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- 900 g wody
- 250 g ziemniaków, młodych, obranych, pokrojonych na 2 cm kawałki
- 250 g fileta z łososia, świeżego, bez skóry (ok. 2 filety)
- 150 g zielonych szparagów, bez twardych końcówek, pokrojonych na 3-4 cm kawałki
- 40 g botwiny, tylko liście, młodej
- 20 g kaparów, konserwowych, odsączonych z zalewy
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1285 kJ / 306 kcal
- Białko
- 21 g
- Węglowodany
- 10 g
- Tłuszcz
- 21 g
- Błonnik
- 3 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sałatka z młodymi ziemniakami, szparagami i fetą
1 Std.
Sałatka z młodymi ziemniakami i wędzonym łososiem
1 Std.
Łosoś w papilotach z pieczarkami i ryżem
40 min
Łosoś w migdałowej panierce z tagliatelle ze szparagami
1 godz. 5 min
Zielone szparagi z łososiem i jajkami w koszulkach
45 min
Sałatka szpinakowa z łososiem i jajkiem w koszulce
30 min
Grillowane szaszłyki z łososia z majonezem kolendrowym
50 min
Omułki w białym winie
35 min
Sałatka bulgur ze szpinakiem, ogórkiem i krewetkami
50 min
Krewetki w sosie maślanym
25 min
Sałatka z kozim serem i dressingiem z prażonych nerkowców
25 min
Łosoś na kremowym szpinaku
50 min