
Urządzenia i Akcesoria
Sałatka à la nicejska z konfitowanymi żółtkami
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 2 godz.
4 porcje
Składniki
Winegret
-
1 ząbek czosnku
-
50 g oliwy z oliwek
-
25 g białego octu winnego
-
1 łyżeczka musztardy francuskiej
-
1 łyżeczka miodu płynnego
-
1 szczypta soli
-
1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
Konfitowane żółtka
-
100 g oleju rzepakowego
-
70 g masła klarowanego pokrojonego na kawałki
-
4 żółtka
-
1200 g wody
-
1 łyżeczka soli
Sałatka à la nicejska
-
200 g ziemniaków, młodych małych (Ø ok. 4 cm), nieobranych
-
120 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej młodej, pokrojonej w 4 cm kawałki
-
120 - 150 g pomidorków cherry przekrojonych na pół
-
80 - 90 g sałaty rzymskiej (ok. 10 liści), porwanej na kawałki
-
12 czarnych oliwek, bez pestek przekrojonych na pół
-
40 g czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
-
130 - 150 g tuńczyka, w sosie własnym odsączonego, podzielonego na kawałki
-
4 filety z anchois, w oleju (opcjonalnie) odsączone, podzielone na 1 cm kawałki
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
323.2 kcal /
1353.4 kJ
Białko
13.9 g
Tłuszcz
23.2 g
Węglowodany
17.9 g
Błonnik
3.2 g