Sałatka à la nicejska z konfitowanymi żółtkami

Sałatka à la nicejska z konfitowanymi żółtkami

4.6 83 oceny
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 2 godz.
4 porcje

Składniki

Winegret
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g oliwy z oliwek
    50 g oleju z pestek winogron
  • 25 g białego octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka miodu płynnego
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
Konfitowane żółtka
  • 100 g oleju rzepakowego
  • 70 g masła klarowanego pokrojonego na kawałki
    70 g oleju rzepakowego, pokrojonego na kawałki
  • 4 żółtka
  • 1200 g wody
  • 1 łyżeczka soli
Sałatka à la nicejska
  • 200 g ziemniaków, młodych małych (Ø ok. 4 cm), nieobranych
    200 g ziemniaków, małych (Ø ok. 4 cm), nieobranych
  • 120 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej młodej, pokrojonej w 4 cm kawałki
    120 g zielonej fasolki szparagowej, mrożonej, młodej, pokrojonej w 4 cm kawałki
  • 120 - 150 g pomidorków cherry przekrojonych na pół
  • 80 - 90 g sałaty rzymskiej (ok. 10 liści), porwanej na kawałki
  • 12 czarnych oliwek, bez pestek przekrojonych na pół
  • 40 g czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
  • 130 - 150 g tuńczyka, w sosie własnym odsączonego, podzielonego na kawałki
  • 4 filety z anchois, w oleju (opcjonalnie) odsączone, podzielone na 1 cm kawałki

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 323.2 kcal / 1353.4 kJ
Białko 13.9 g
Tłuszcz 23.2 g
Węglowodany 17.9 g
Błonnik 3.2 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...