Sałatka à la nicejska z konfitowanymi żółtkami
TM6 TM5

Sałatka à la nicejska z konfitowanymi żółtkami

4.6 (77 ocen)

Składniki

Winegret

  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g oliwy z oliwek
    lub 50 g oleju z pestek winogron
  • 25 g białego octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka miodu, płynnego
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego

Konfitowane żółtka

  • 100 g oleju rzepakowego
  • 70 g masła klarowanego, pokrojonego na kawałki
    lub 70 g oleju rzepakowego
  • 4 żółtka
  • 1200 g wody
  • 1 łyżeczka soli

Sałatka à la nicejska

  • 200 g ziemniaków, młodych, małych (Ø ok. 4 cm), nieobranych
    lub 200 g ziemniaków, małych (Ø ok. 4 cm), nieobranych
  • 120 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej, młodej, pokrojonej w 4 cm kawałki
    lub 120 g zielonej fasolki szparagowej, mrożonej, uprzednio rozmrożonej, pokrojonej w 4 cm kawałki
  • 80 - 90 g sałaty rzymskiej (ok. 10 liści), porwanej na kawałki
  • 120 - 150 g pomidorków cherry, przekrojonych na pół
  • 40 g czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka
  • 130 - 150 g tuńczyka, w sosie własnym, odsączonego, podzielonego na kawałki
  • 12 czarnych oliwek, bez pestek, przekrojonych na pół
  • 4 filety z anchois, w oleju, odsączone, podzielone na 1 cm kawałki (opcjonalnie)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1353.4 kJ / 323.2 kcal
Białko
13.9 g
Węglowodany
17.9 g
Tłuszcz
23.2 g
Błonnik
3.2 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy