Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Posypka z warzyw i migdałów
- 70 g cebuli, przekrojonej na pół
- 30 g migdałów, ze skórką
- 140 g papryki pomarańczowej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 20 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Gulasz ziemniaczany
- 120 g cebuli, przekrojonej na pół
- 2 - 4 ząbki czosnku
- 30 g oliwy z oliwek
- 700 g ziemniaków, pokrojonych w 2 cm kostkę
- 150 g zielonego groszku, mrożonego
- 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 550 g wody
- 20 g koncentratu pomidorowego
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - 1 - 2 łyżki papryki słodkiej, mielonej
- ¼ - ¾ łyżeczki soli
- ½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1503 kJ / 359 kcal
- Białko
- 8 g
- Węglowodany
- 37 g
- Tłuszcz
- 16 g
- Błonnik
- 8.2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Potrawka z cukinii i ciecierzycy
30 min
Gulasz z soczewicy i batatów z pęczakiem
50 min
Wegetariański gulasz z kapustą włoską, fasolą i pęczakiem
50 min
Wegańska fasolka po bretońsku
13 godz. 50 min
Curry ziemniaczane (Ala hodi)
40 min
Fasolotto z kalafiorem
13h 55min
Soczewica garam masala z ryżem basmati
1h 15min
Gulasz z soczewicy i buraków
55 min
Koshari (egipskie danie jednogarnkowe)
35 min
Chakalaka
45 min
Strączkowy gulasz z czarnuszką i szpinakiem
13h 35min
Pulpety z soczewicy z makaronem w sosie pomidorowym
1h