Terriny brokułowe i zupa kukurydziana z kurczakiem
TM5 TM6

Terriny brokułowe i zupa kukurydziana z kurczakiem

4.2 (75 ocen)

Składniki

Terriny brokułowe

  • 500 g wody
  • 400 g różyczek brokułu
  • masło, do natłuszczenia
  • 4 jajka
  • 150 g śmietany, 30% tłuszczu
  • 1 - 1 ½ łyżeczki soli morskiej
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej

Zupa kukurydziana z kurczakiem

  • 2 ząbki czosnku
  • 140 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
    lub 140 g cebuli szalotki, pokrojonej w ćwiartki
  • 60 g masła, niesolonego, pokrojonego na kawałki
  • 285 - 320 g kukurydzy z puszki, odsączonej z zalewy
  • 350 - 400 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry, pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 900 g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
    lub 2 kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l)
  • 1 zielona papryczka chili, świeża (np. jalapeño), bez gniazd nasiennych, pokrojona w cienkie paski (opcjonalnie)
  • 200 - 300 g śmietany
    lub 200 - 300 g kwaśnej śmietany, 10% tłuszczu
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • ½ łyżeczki papryki, słodkiej, mielonej
  • 2 łyżki kolendry, świeżej, tylko liście, drobno pokrojonej

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1537 kJ / 367 kcal
Białko
19 g
Węglowodany
10 g
Tłuszcz
27 g
Błonnik
3 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy