Terriny brokułowe i zupa kukurydziana z kurczakiem

Terriny brokułowe i zupa kukurydziana z kurczakiem

4.2 77 ocen
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 1 godz. 25 min
8 porcji

Składniki

Terriny brokułowe
  • 500 g wody
  • 400 g różyczek brokułu
  • masło do natłuszczenia
  • 4 jajka
  • 150 g śmietany 30% tłuszczu
  • 1 - 1 ½ łyżeczki soli morskiej
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej
Zupa kukurydziana z kurczakiem
  • 2 ząbki czosnku
  • 140 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
    140 g cebuli szalotki, pokrojonej w ćwiartki
  • 60 g masła, niesolonego pokrojonego na kawałki
  • 285 - 320 g kukurydzy z puszki odsączonej z zalewy
  • 350 - 400 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 900 g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego wykonanego w TM
    2 kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l)
  • 1 zielona papryczka chili, świeża (np. jalapeño), bez gniazd nasiennych, pokrojona w cienkie paski
  • 200 - 300 g śmietany
    200 - 300 g kwaśnej śmietany, 10% tłuszczu
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • ½ łyżeczki papryki, słodkiej mielonej
  • 2 łyżki kolendry, świeżej tylko liście, drobno pokrojonej

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 367 kcal / 1537 kJ
Białko 19 g
Tłuszcz 27 g
Węglowodany 10 g
Błonnik 3 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...