Zupa krem ziemniaczano-szpinakowa, wytrawny flan jajeczny

Zupa krem ziemniaczano-szpinakowa, wytrawny flan jajeczny

4.5 289 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 45 min
6 porcji

Składniki

Wytrawny flan jajeczny
  • jajka
    4
  • pełnotłustego mleka (3,2% tłuszczu)
    100 g
  • soli morskiej
    ½ łyżeczki
  • gałki muszkatołowej, mielonej
    1 - 2 szczypty
Zupa ziemniaczano-szpinakowa
  • cebuli pokrojonej w ćwiartki
    80 g
  • oleju
    20 g
  • korzenia selera
    40 g
  • marchewki pokrojonej na 2 cm kawałki
    100 g
  • ziemniaków pokrojonych na 2 cm kawałki
    200 - 250 g
  • pora pokrojonego w 1 cm plastry
    80 g
  • wody
    800 g
  • koncentratu bulionu warzywnego wykonanego w TM
    1 czubata łyżeczka
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l)
  • gałki muszkatołowej, mielonej
    ¼ łyżeczki
  • soli plus dodatkowa ilość do smaku
    1 łyżeczka
  • pieprzu, mielonego plus dodatkowa ilosć do smaku
    ¼ łyżeczki
  • liści szpinaku, świeżych
    250 g
    250 g liści szpinaku, mrożonych, uprzednio rozmrożonych
  • śmietany 30% tłuszczu
    80 g

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 191 kcal / 797 kJ
Białko 8 g
Tłuszcz 12 g
Węglowodany 11 g
Błonnik 2.5 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...