
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 400 g ryżu basmati
- 200 g marchewki pokrojonej w 5 mm plastry
- 200 g różyczek kalafiora
- 100 g liści szpinaku baby, świeżych
- 25 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- 1 czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, przekrojona na pół
- 200 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 80 g rodzynek
- 1 czubata łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
- 1 łyżeczka kolendry, mielonej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- 50 g oleju słonecznikowego
- 800 g wody
- 2 - 3 łyżeczki soli
-
migdały, w słupkach do posypania (patrz wskazówka)
lub orzeszki ziemne, niesolone do posypania (patrz wskazówka) - 2 - 3 gałązki kolendry, świeżej tylko liście, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 368 kcal / 1542 kJ
- Białko
- 9 g
- Tłuszcz
- 13 g
- Węglowodany
- 50 g
- Błonnik
- 5.4 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Wegańska sałatka z komosą ryżową i marynowanym tofu
55 min
Makaron ze szparagami w sosie serowym
45 min
Zapiekanka makaronowa z warzywami
1 godz.
Pulpety z soczewicy z makaronem w sosie pomidorowym
1 godz.
Wegetariański gulasz z kapustą włoską, fasolą i pęczakiem
50 min
Spaghetti z cukinią z sosem pomidorowym i gorgonzolą
40 min
Makaron z żółtej cukinii z salsą pietruszkową
35 min
Makaron ze szparagami i zielonym groszkiem
20 min
Ryż z warzywami gotowanymi na parze i sosem słodko-kwaśnym
45 min
Gulasz z soczewicy i batatów z pęczakiem
50 min
Gotowane warzywa zapiekane w sosie serowym
40 min
Makaron z bakłażanem "po bolońsku"
35 min