![Ma po dou fu (mapo tofu) Ma po dou fu (mapo tofu)](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/759444FD-E534-417A-9887-40995D8D61F6/Derivates/20D00F89-B95B-40F1-B2C1-F3C0628D6396.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2 tsp vegetable oil
- 2 cm piece fresh ginger, peeled and cut into thin slices
- 80 g pork mince
- 1 tsp Shaoxing wine (Chinese cooking wine)
- 1 tsp ground Szechuan pepper (see Tips)
- ½ tsp chilli powder
- 400 - 450 g extra firm tofu, drained and cut into cubes (1-2 cm)
- 30 g garlic cloves, cut into thin slices
- ½ tsp chilli paste (see Tips)
- 1 tsp red chilli oil (see Tips)
- 80 g water
- 1 tsp light soy sauce
- 2 tsp dark soy sauce
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 905.2 kJ / 215.5 kcal
- Białko
- 18.1 g
- Węglowodany
- 2.1 g
- Tłuszcz
- 14.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.4 g
- Błonnik
- 5.6 g
- Sód
- 304.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Prawn Paste Stuffed Soft Tofu
40 Min
Luo bo gao (radish cakes)
25h 20min
Chai Buey
1 Std. 45 Min
Chao qing cai (Chinese greens)
10 Min
Kai yang bai cai (braised cabbage with mushrooms)
40 Min
Mapo tofu
15 Min
Stir Fried Pork Belly Slices with Kimchi
30 Min
Mixed mushroom congee with pickled eggs
24 godz. 40 min
Mapo Tofu
35 Min
Acar (Nyonya Pickled Vegetables)
1 Std.
Dan dan mian (dandan noodles)
1 Std. 10 Min
Sichuan zucchini and eggplant
1 Std. 15 Min