Łosoś w sosie ziołowo-musztardowym
TM6 TM5

Łosoś w sosie ziołowo-musztardowym

4.7 (156 ocen)

Składniki

Łosoś

  • 1000 g wody
  • 1 łyżeczka soli, plus dodatkowa ilość do przyprawienia ryby
  • 250 g ryżu długoziarnistego
  • 6 dzwonków łososia, świeżych (ok. 150 g szt.)
  • pieprz czarny, mielony, do przyprawienia ryby
  • koperek, świeży, ok. 0,5 pęczka
  • cytryna, pokrojona w plastry

Sos

  • woda, do uzupełnienia naczynia (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 200 g serka śmietankowego, podzielonego na kawałki
  • 20 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki musztardy, średnioostrej
  • 1 szczypta cukru
  • 2 łyżki mieszanych ziół, świeżych, posiekanych (np. pietruszki, koperku, szczypiorku, bazylii, estragonu)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
230 kJ / 549.7 kcal
Białko
35.3 g
Węglowodany
38.2 g
Tłuszcz
28.7 g
Tłuszcz nasycony
9.7 g
Błonnik
1.4 g
Sód
862.2 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy