Krewetki zapiekane w sosie śmietanowym
TM6 TM5

Krewetki zapiekane w sosie śmietanowym

4.1 (209 ocen)

Składniki

  • 30 g cebuli szalotki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka koniaku
    lub 1 łyżeczka brandy
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu czerwonego
    lub 1 łyżeczka ziaren peruwiańskiego pieprzu różowego
  • 300 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • masło, ilość do natłuszczenia naczynia do zapiekania
  • 400 g krewetek tygrysich, surowych, obranych, oczyszczonych (patrz wskazówka)
  • ¾ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 - 2 łyżki szczypiorku, świeżego, posiekanego
  • 2 żółtka

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1362 kJ / 326 kcal
Białko
20.3 g
Węglowodany
4 g
Tłuszcz
25.4 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy