Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 30 g cebuli szalotki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
-
1
łyżeczka koniaku
lub 1 łyżeczka brandy -
1
łyżeczka ziaren pieprzu czerwonego
lub 1 łyżeczka ziaren peruwiańskiego pieprzu różowego - 300 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- masło, ilość do natłuszczenia naczynia do zapiekania
- 400 g krewetek tygrysich, surowych, obranych, oczyszczonych (patrz wskazówka)
- ¾ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 - 2 łyżki szczypiorku, świeżego, posiekanego
- 2 żółtka
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1362 kJ / 326 kcal
- Białko
- 20.3 g
- Węglowodany
- 4 g
- Tłuszcz
- 25.4 g
Alternatywne przepisy
Sałatka makaronowa z krewetkami i awokado
30 min
Makaron z krewetkami i porem
30 min
Krewetki i kalmary z selerem naciowym
30 min
Krewetkowy afrodyzjak
30 min
Tortille z krewetkami w kremowym sosie z chili
25 min
Makaron z krewetkami i cukinią
40 min
Łódeczki z sałaty z kajuńskimi krewetkami i ananasową salsą
25 min
Tagliatelle z krewetkami
30 min
Saganaki z krewetkami i fetą
35 min
Chiński makaron z krewetkami i sosem czosnkowym
1h 15min
Krewetki w sosie maślanym
25 min
Zapiekanka ziemniaczana z łososiem i koperkiem
1h