
Urządzenia i Akcesoria
Chiński makaron z krewetkami i sosem czosnkowym
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 15 min
4 porcji
Składniki
-
200 - 250 g azjatyckiego cienkiego makaronu (z fasoli mung lub ryżowego)
-
woda ilość do namoczenia makaronu
-
70 g ząbków czosnku
-
40 g oleju
-
½ łyżeczki soli (opcjonalnie)
-
¼ łyżeczki pieprzu białego, mielonego
-
35 g cukru
-
40 g sosu sojowego
-
20 g wina ryżowego
-
700 g wody
-
200 - 250 g krewetek, surowych, średnich, obranych oczyszczonych
-
200 g zielonej fasolki mamut, świeżej
-
50 g cebuli dymki pokrojonej na 3 mm kawałki lub ze skręconym szczypiorkiem (patrz wskazówka), do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
438 kcal /
1832 kJ
Białko
16 g
Tłuszcz
11 g
Węglowodany
66 g
Błonnik
2.5 g