Chiński makaron z krewetkami i sosem czosnkowym

Chiński makaron z krewetkami i sosem czosnkowym

3.8 152 oceny
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 15 min
4 porcji

Składniki

  • 200 - 250 g azjatyckiego cienkiego makaronu (z fasoli mung lub ryżowego)
  • woda ilość do namoczenia makaronu
  • 70 g ząbków czosnku
  • 40 g oleju
  • ½ łyżeczki soli (opcjonalnie)
  • ¼ łyżeczki pieprzu białego, mielonego
  • 35 g cukru
  • 40 g sosu sojowego
  • 20 g wina ryżowego
    20 g białego wina, wytrawnego
  • 700 g wody
  • 200 - 250 g krewetek, surowych, średnich, obranych oczyszczonych
  • 200 g zielonej fasolki mamut, świeżej
  • 50 g cebuli dymki pokrojonej na 3 mm kawałki lub ze skręconym szczypiorkiem (patrz wskazówka), do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 438 kcal / 1832 kJ
Białko 16 g
Tłuszcz 11 g
Węglowodany 66 g
Błonnik 2.5 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...