Wersje kompatybilne
Bakłażan (sous-vide) z miso (z osłoną noża miksującego)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 90 g białego miso (lub shiro miso)
- 40 g mirinu
-
35
g sake
lub 35 g wody - 30 g cukru
- 1 ½ łyżeczki oleju sezamowego
- 360 g bakłażana, pokrojonego w 2 cm plastry, następnie na 3 cm kawałki
- 1500 - 1600 g wody, do całkowitego przykrycia worków (patrz wskazówka), plus dodatkowa ilość do napełnienia miski
-
30
g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (patrz wskazówka)
lub 1 płaska łyżeczka witaminy C, w proszku (patrz wskazówka) - 1 łyżka ziaren sezamu, białego, uprzednio uprażonego
- 1 cebula dymka, tylko zielona część, posiekana
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 654 kJ / 156 kcal
- Białko
- 4 g
- Węglowodany
- 13 g
- Tłuszcz
- 6 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.9 g
- Błonnik
- 5.3 g
- Sód
- 670 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pomarańczowe zabajone
15min
Wolno gotowane ananasy w syropie chili z kruszonką kokosową (z osłoną noża miksującego)
3 Std. 40 Min
Wolno gotowane warzywa korzeniowe z kaszą (z osłoną noża miksującego)
3h 15min
Letnie rollsy z sosem z kolendry
1 Std.
Chłodnik pomidorowy z kolendrą i krewetkami po meksykańsku
1h 50min
Curry z serem paneer
5h
Roladki z bakłażana z pastą orzechową
50 Min
Chałwowe parfait z bakaliami
13 Std. 30 Min
Paneer
4h 5 min
Orzechy włoskie w karmelu
1 Std. 30 Min
Panko
1h 10min
Tatar z tuńczyka z kremem awokado
20 Min