
Wersje kompatybilne
Bakłażan (sous-vide) z miso (z osłoną noża miksującego)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 90 g białego miso (lub shiro miso)
- 40 g mirinu
-
35
g sake
lub 35 g wody - 30 g cukru
- 1 ½ łyżeczki oleju sezamowego
- 360 g bakłażana pokrojonego w 2 cm plastry, następnie na 3 cm kawałki
- 1500 - 1600 g wody do całkowitego przykrycia worków (patrz wskazówka), plus dodatkowa ilość do napełnienia miski
-
30
g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (patrz wskazówka)
lub 1 płaska łyżeczka witaminy C, w proszku (patrz wskazówka) - 1 łyżka ziaren sezamu, białego uprzednio uprażonego
- 1 cebula dymka tylko zielona część, posiekana
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 156 kcal / 654 kJ
- Białko
- 4 g
- Tłuszcz
- 6 g
- Węglowodany
- 13 g
- Błonnik
- 5.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.9 g
- Sód
- 670 mg