![Bakłażan (sous-vide) z miso (z osłoną noża miksującego) Bakłażan (sous-vide) z miso (z osłoną noża miksującego)](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/84D98212-7865-40F6-87B6-D8F3E394D3C8/Derivates/5f3573b8-4828-492d-94d3-9ea708dbff87.jpg)
Wersje kompatybilne
Bakłażan (sous-vide) z miso (z osłoną noża miksującego)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 90 g białego miso (lub shiro miso)
- 40 g mirinu
-
35
g sake
lub 35 g wody - 30 g cukru
- 1 ½ łyżeczki oleju sezamowego
- 360 g bakłażana, pokrojonego w 2 cm plastry, następnie na 3 cm kawałki
- 1500 - 1600 g wody, do całkowitego przykrycia worków (patrz wskazówka), plus dodatkowa ilość do napełnienia miski
-
30
g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (patrz wskazówka)
lub 1 płaska łyżeczka witaminy C, w proszku (patrz wskazówka) - 1 łyżka ziaren sezamu, białego, uprzednio uprażonego
- 1 cebula dymka, tylko zielona część, posiekana
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 654 kJ / 156 kcal
- Białko
- 4 g
- Węglowodany
- 13 g
- Tłuszcz
- 6 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.9 g
- Błonnik
- 5.3 g
- Sód
- 670 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Purée z topinamburu (wegańskie)
50 Min
Bakłażan w kokosowo-orzeszkowym sosie z ryżem (z osłoną noża miksującego)
45 Min
Gruszki (sous-vide) z sosem cynamonowym (z osłoną noża miksującego)
2 godz. 5 min
Lody z pasty z fasoli adzuki (anko)
10 Std. 10 Min
Curry z warzywami
1h 25 min
Zielony rosół kolagenowy
7 Std. 15 Min
Łosoś teriyaki (sous-vide, z osłoną noża miksującego)
1h 20min
Sałatka z ośmiornicą (sous-vide, z osłoną noża miksującego)
8h
Podpłomyk z rabarbarem i gorgonzolą
1 Std.
Wolno gotowane ananasy w syropie chili z kruszonką kokosową (z osłoną noża miksującego)
3h 40 min
Roladki z kurczaka (sous-vide) z sosem paprykowym (z osłoną noża miksującego)
2h 10min
Steki z polędwicy wołowej (sous-vide) z sosem berneńskim (z osłoną noża miksującego)
2h 20 min