
Wersje kompatybilne
Wolno gotowane warzywa korzeniowe z kaszą (z osłoną noża miksującego)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 20 g oliwy z oliwek
- 200 g cebuli pokrojonej w ósemki
- 300 g batatów pokrojonych w 2 cm kostkę
-
100
g korzenia pietruszki pokrojonego w 2 cm kostkę
lub 100 g pasternaku pokrojonego w 2 cm kostkę -
100
g rzepy pokrojonej w 2 cm kostkę
lub 100 g białej rzodkwi pokrojonej w 2 cm kostkę - 100 g korzenia selera pokrojonego w 2 cm kostkę
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona - 750 g wody
- 15 g musztardy Dijon
- 10 g koncentratu pomidorowego
-
2
gałązki tymianku, świeżego
lub 2 łyżeczki tymianku, suszonego - 2 liście laurowe, suszone
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 100 g mieszanych ziaren (np. kasza bulgur, quinoa)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 281 kcal / 1176 kJ
- Białko
- 7 g
- Tłuszcz
- 7 g
- Węglowodany
- 42 g
- Błonnik
- 7.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 1 g
- Sód
- 291.5 mg